Fostul deputat Eduard Martin, trimis în judecată alături de firma Polaris pentru evaziune fiscală

Fostul deputat Eduard Stelian Martin, patron al companiei de salubritate Polaris M Holding SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, prejudiciul în acest caz fiind de 109 milioane lei.
În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată Monica Maria Lăţea (fostă Martin), acţionar la firma Polaris, acuzată de evaziune fiscală şi delapidare, precum şi Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii Polaris M Holding, acuzat de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare.
De asemenea, compania Polaris a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală.
Conform unui comunicat al DNA, în perioada 2006 – 2017, principala sursă de venituri a societăţii Polaris M Holding SRL a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanţa.
Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată în decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).
Menţinerea unei astfel de situaţii ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA şi impozit pe profit).
În consecinţă, cei trei inculpaţi ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligaţiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociaţi să şi le însuşească ulterior.
Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relaţii comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care şapte firme controlate de inculpaţi) şi ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru „serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziţii de studii şi consultanţă ori presupuse plăţi ale unor chirii pentru maşini, utilaje şi imobile.
Prin aceste activităţi, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878 lei (18.982.418 lei TVA şi 13.665.460 lei impozit pe profit).
De asemenea, urmare a aceloraşi demersuri, Eduard Martin şi Monica Maria Lăţea, asociaţi în cadrul SC Polaris M Holding SRL, şi-ar fi însuşit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.887 de lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Fostul deputat Eduard Stelian Martin a mai fost trimis în judecată de DNA într-un dosar legat de firma Polaris, fiind condamnat în primă instanţă la 5 ani şi jumătate de închisoare cu executare. El este acuzat că l-a mituit pe fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, primind în schimb, în mod discreţionar, contracte de la Primăria Constanţa pentru firma de salubritate Polaris.
Sursa: www.agerpres.ro
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …