Politică

Patrioții au câștigat alegerile din Franța! Mișcarea lui Macron, locul 3

Conform primelor estimări, după închiderea urnelor la alegerile anticipate legislative din Franța, Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă/extremă) și aliații săi, se poziționează în frunte, cu 34% din voturi. Pe locurile următoarea se plasează Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) cu 28,1% și Ensemble  (Împreună, alianța centristă pro-prezidențială) cu 20,3%, potrivit estimării Ipsos-Talan pentru Franceinfo. Pe locul 4 se plasează partidul Republicanii (LR, centru dreapta) cu 10,6% din voturi.

Proiecțiile sunt bazate pe primele rezultate din secțiile unde urnele s-au închis la orele 18 și 19 (19 și 20 în România). În marile orașe, secțiile de votare au putut rămâne deschise până la ora 20.00, după cum a fost cazul în Paris, Bordeaux, Grenoble, Lyon și Villeurbanne, Marsilia, Nantes și Saint-Herblain, Montpellier, Pau, Strasbourg și Toulouse, precum și în anumite departamente din Île-de-France, precum Yvelines și Hauts-de-Seine.

După anunțarea primelor estimări, președintele Emmanuel Macron face apel la o reunire „în fața RN”. „În fața Reunirii Naționale, a venit timpul unei reuniri largi, clare, democratice și republicane pentru turul al doilea”, a declarat șeful statului după primul tur. Pentru președintele Republicii, prezența mare la vot a arătat dorința de „clarificare a situației politice”.

Foto: Captură video

Prim ministrul Gabriel Attal a declarat că Reunirea Națională este „la porțile puterii”, a spus că niciun vot nu trebuie să meargă în turul 2 pentru RN și a făcut un apel la retragerea candidaților Ensemble acolo unde s-au clasat pe locul 3.

Lidera RN Marine Le Pen cere „o majoritate absolută pentru ca Jordan Bardella să fie numit prim-ministru”. „Avem nevoie de o majoritate absolută pentru ca Jordan Bardella să fie numit prim-ministru de Emmanuel Macron peste opt zile”, a spus Marine Le Pen la câteva minute după rezultatele primului tur al alegerilor legislative. „Francezii au demonstrat, printr-un vot fără echivoc, dorința lor de a întoarce pagina a șapte ani de putere disprețuitoare și corozivă (…) Pentru toate acestea, nimic nu este câștigat, iar turul al doilea va fi decisiv”, a declarat cea care a fost aleasă în primul tur în departamentul Pas-de-Calais, nordul Franței.

Facebook: Jean-Luc Melenchon

„Ne vom retrage candidatura” acolo unde RN este în frunte și NFP este pe locul al treilea, a declarat Jean-Luc Mélenchon. „În toate circumstanțele, instrucțiunea noastră este clară: nici un vot în plus pentru RN”, a mai spus liderul LFI după rezultatele primului tur al alegerilor legislative. „Ne îndreptăm spre un al doilea tur de o intensitate excepțională. Țara trebuie să aleagă. Va agrava cele mai grave diviziuni ale sale, cele ale inegalităților sociale, ale religiei, ale culorii pielii, ale originii sociale și geografice, sau se va reuni pentru a forma un singur popor fără precondiții?”

Prezența la vot anunțată de ministerul de interne era de 67,66%, cea mai mare din 1997 la alegeri legislative, și cu 20% mai mare decât în 2022.

Vor fi aleși deputați din primul tur de scrutin candidații care întrunesc majoritatea absolută a voturilor exprimate, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale în acea circumscripție.

În cazul în care niciun candidat nu întrunește o astfel de majoritate într-o circumscripție, atunci pe 7 iulie va fi organizat acolo un al doilea tur de scrutin în care se califică acei candidați care au obținut un număr de voturi mai mare de 12,5% din alegătorii înscriși pe listele electorale. Dacă sunt mai puțini de doi candidați care întrunesc această condiție, atunci se califică în turul 2 primii doi clasați din turul 1. În turul 2 este declarat ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Dată fiind participarea la vot foarte ridicată, este de așteptat ca în turul 2 să fie organizat un număr record de “triunghiulare” RN – LPF – Ensemble, care ar putea ajunge, potrivit institutelor de sondaj, chiar la 300 din cele 577 de circumscripții uninominale.

În turul 2 va fi decisivă atitudinea alianței pro-prezidențiale acolo unde candidații săi s-au clasat pe locul 3, fie în caz de triunghiulară, fie în caz de duel RN – NFP.

În proiecțiile institutelor de sondaje, RN este dat cu cele mai multe mandate în Adunarea Națională dar fără majoritatea absolută de cel puțin 289 de mandate. Președintele partidului și candidat la funcția de prim ministru, Jordan Bardella (foto jos), a declarat că nu va accepta funcția de prim ministru dacă RN nu va dispune de o majoritate absolută.

În prima declarație după închiderea urnelor el a declarat că intenționează să fie „un prim-ministru al coabitării”, „dar intransigent cu privire la politicile pe care le vom pune în aplicare”. El a mai spus că vrea să fie „un prim-ministru al coabitării, respectuos față de Constituție și de funcția de președinte al Republicii, dar intransigent cu privire la politicile pe care le vom pune în aplicare”.

În caz că Bardella devine prim ministru, aceasta ar fi prima coabitare între un președinte și un premier de culori politice diferite după înființarea celei de-a Cincea Republici în 1958.

Foto: Facebook Rassemblement National

Președintele Macron, al cărui mandat expiră în 2027, a dizolvat Adunarea Națională pe 9 iunie, la scurt timp după închiderea urnelor în alegerile europarlamentare în care RN s-a clasat pe primul loc cu 31,36%, mult înaintea Ensemble cu 14,6%.

În alegerile parlamentare din 2022, Ensemble a obținut 245 de mandate, alianța stângii 150, RN 89 și LR 61. Ensemble a guvernat minoritar cu abținerea LR în parlament.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button