Social

Patriarhul Daniel: Din nefericire, multe sate românești sunt aproape pustii din cauza emigrării multor români în străinătate

„Evanghelia Duminicii a 18-a după Rusalii ne luminează taina Bisericii şi taina vieţii creştine”, a afirmat duminică Patriarhul României.

Evanghelia prezintă minunea Pescuirii minunate făcută de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Întâlnirea cu lucrarea lui Dumnezeu face din pescari Apostoli. Această minune ne arată o prefigurare a tainei Bisericii care de-a lungul istoriei îi va trece pe oameni de pe tărâmul vieţii pământeşti pe celălalt tărâm al existenţei şi anume, îi va trece la viaţa cerească a Împărăţiei lui Dumnezeu. Biserica a înţeles această pescuire minunată ca pe o viitoare lucrare a ucenicilor lui Hristos în calitatea lor nouă de pescari de oameni, adică cei care adună oameni în Biserica lui Hristos prin predica, rugăciunea lor, prin toată lucrarea sfântă şi sfinţitoare pe care o vor săvârşi în lume”, a explicat Patriarhul Daniel în cuvântul rostit la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

”Este nevoie de smerenie şi ascultare ca harul să devină lucrător

Potrivit Preafericii Sale, evanghelia de astăzi arată că Mântuitorul Iisus Hristos este un învăţător care învaţă nu numai prin cuvinte pe ucenicii Săi, ci şi prin lucrare sfântă, minunată.

„Îi învaţă nu doar în predică, ci şi prin lucrările pe care le săvârşeşte cu puterea harului ca ei să înţeleagă în primul rând că harul Domnului Iisus Hristos este izvorul sfinţeniei, dar şi al tainei unităţii Bisericii, adunării oamenilor din neamuri diferite şi din locuri diferite în iubirea sfântă şi veşnică a Preasfintei Treimi. Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi pe baza credinţei în Hristos şi prin botezul săvârşit în numele Preasfintei Treimi. Este o evanghelie a încurajării, a speranţei dăruite ucenicilor atunci când ei au ajuns la o stare de eşec, dar vedem că această minune nu s-a săvârşit pe când ucenicii dormeau, ci pe când ucenicii au privegheat toată noaptea, s-au ostenit să prindă peşte, dar nu au reuşit. Şi pentru că nu au reuşit, s-au smerit. Şi pentru că s-au smerit, au fost miluiţi cu această minune a pescuirii minunate. Mai învăţăm din Evanghelia de astăzi că pe lângă puterea şi importanţa harului este mare nevoie de smerenie şi de ascultare ca harul să devină lucrător. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos care prin Evanghelia Împărăţiei Sale în corabie ne îndeamnă să ascultăm cu multă evlavie şi atenţie Evangheliei Împărăţiei Cerurilor pe care o auzim în fiecare lăcaş de cult să ne ajute să simţim harul, ajutorul Său în toată lucrarea sfinţitoare şi mântuitoare a Bisericii”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Învățămintele din Evanghelia Duminicii

Evanghelia din Duminica a 18-a după Rusalii conține trei învățături principale, a explicat Patriarhul României:

Pescuirea minunată din Evanghelia de astăzi este o pregătire a ucenicilor pentru a deveni pescari de oameni, adică slujitori ai lui Hristos şi ai Bisericii Sale;

Corabia de pe mare în care Iisus predică Evanghelia mulţimilor este prefigurarea Bisericii lui Hristos. Mulţimea peştilor adunaţi în corabie reprezintă mulţimea oamenilor din lume care se adună în Biserica lui Hristos prin lucrarea Sfinţilor Apostoli;

În lucrarea de slujire a Bisericii lui Hristos contează mai întâi harul sau ajutorul lui Dumnezeu şi apoi priceperea sau efortul omului. Iar harul lui Dumnezeu se dăruieşte oamenilor smeriţi, ascultători şi harnici.

În finalul predicii, Patriarhul României a amintit că Biserica a dedicat anul 2019 cinstirii satului românesc, iar ulterior Parlamentul României a declarat ultima duminică din septembrie ca fiind Ziua Satului Românesc.

Din acest motiv, Patriarhul Daniel şi slujitorii din Reşedinţa Patriarhală au purtat veșminte cu motive tradiționale.

„Ne rugăm în mod deosebit ca Hristos Domnul să dăruiască ajutorul Său şi binecuvântarea Sa tuturor locuitorilor de la sate, iar noi, cei de la orașe, să‑i ajutăm după putință pe viețuitorii satelor. Din nefericire, multe sate românești sunt aproape pustii din cauza emigrării multor români în străinătate, dar și pentru că adesea viața la sat e mai grea, neexistând totdeauna toate cele necesare pentru o vieţuire decentă”, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button