Irlanda şi România, cea mai mare creştere economică anuală din UE în primul trimestru din 2020

Irlanda şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în Irlanda (4,5%), România (2,7%), Lituania şi Bulgaria (ambele cu 2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Italia (minus 5,4%), Franţa (minus 5%) şi Spania (minus 4,1%)
De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,6% şi UE un recul de 3,2%, cel mai sever declin de când se publică aceste date, respectiv 1995.
Singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie – martie 2019 au fost raportate în Irlanda (1,2%), România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Suedia (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa şi Italia (ambele cu minus 5,3%), Slovacia şi Spania (ambele cu minus 5,2%).
Eurostat precizează că în cazul României datele sunt provizorii.
Sursa: www.agerpres.ro
- Pensionări fictive în Justiție. Manevră pentru păstrarea privilegiilorConducerea sistemului judiciar apelează la o strategie controversată pentru a-și proteja sporurile și beneficiile. Magistrații care îndeplinesc condițiile de pensionare sunt încurajați să trimită cereri de retragere din activitate, fără intenția reală de a părăsi sistemul. Prin această tactică, Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să creeze presiune asupra Guvernului în contextul tăierilor bugetare. Potrivit unor …
- Bolojan visează la Cotroceni, deși abia și-a pus semnătura pe hotărârile de GuvernIlie Bolojan, noul premier al României, nu se oprește la Palatul Victoria. În realitate, întreaga sa strategie se îndreaptă spre Palatul Cotroceni. Planul este vechi, bine dozat și atent sincronizat cu rotativa politică din coaliție. Deși a preluat funcția de prim-ministru în urmă cu doar câteva săptămâni, Ilie Bolojan lucrează deja la următorul pas: o …
- Paul Gabriel Andrei: Premierul ”chel în cap” a anunțat că 2 milioane de pensionari vor plăti în plus, adică vor avea pensia scăzutăDupă ce a anunțat inițial că pragul pentru pensiile care vor plăti CASS va fi de 4000 de lei, guvernul Bolojanului a revenit și a decis că va fi de la 3000 de lei. Și premierul chel în cap a anunțat că 2 milioane de pensionari vor plăti în plus, adică vor avea pensia scăzută. …
- Statul român își îngroapă propriii giganți industriali: insolvență după insolvență în companiile naționaleÎn ultimii ani, tot mai multe companii controlate de statul român au ajuns în pragul colapsului financiar. Lipsa de investiții, conducerea numită politic și managementul ineficient au împins în faliment branduri istorice precum Romaero și Compania Națională a Uraniului. Chiar și Blue Air, compania aeriană salvată temporar printr-o naționalizare grăbită, a sfârșit în insolvență, cu …
- Peste jumătate dintre români cred că Guvernul Bolojan duce țara într-o direcție greșităNumărul românilor care cred că actualul Guvern va îndrepta România într-o direcție greșită este cu 17% procente mai mare decât al celor care sunt mulțumiți de cabinetul Bolojan, arată un sondaj INSCOP. 53,4% dintre participanții la sondaj spun că noul Guvern va îndrepta lucrurile în România într-o direcție greșită, în timp ce 36,6% dintre ei sunt …