The Guardian: China a construit 380 de lagăre de reeducare în provincia Xinjiang

China a construit 400 de lagăre în regiunea Xinjiang, în ciuda asigurărilor date de Beijing că sistemul lor de reeducare va fi desființat, scrie The Guardian, citând un raport publicat de Institutul Australian de Politici Strategice.
Potrivit unor imagini din satelit, rețeaua de lagăre din zona de vest a Chinei include 14 noi situri aflate în construcție. Aici sunt încarcerați uigurii și membrii altor minorități etnice. Din 2017 până în prezent, ASPI a identificat în zonă 380 astfel de construcții. De la investigațiile anterioare, numărul centrelor de detenție a crescut cu 100.
„Dovezile arată că în ciuda asigurărilor date de oficialii chinezi despre faptul că persoanele reținute „au absolvit cursurile de reeducare” din lagăre, continuă să se facă investiții semnificative în construcția de noi centre de detenție”, a declarat Nathan Ruser, un cercetător de la ASPI.
ASPI a făcut publice aceste informații, inclusiv coordonatele lagărelor, într-o bază de date numită Xinjiang Data Project.
Multe dintre aceste lagăre au fost ridicate în apropierea unor parcuri industriale, existând numeroase potrivit cărora o parte dintre deținuți sunt obligați la muncă forțată.
„Centrele d detenție sunt adesea în aceeași locație cu fabricile ceea ce scoate în evidență legătura directă între detenția arbitrară din Xinjiang și munca forțată”, potrivit raportului ASPI.
Uigurii, musulmani şi turcofoni, reprezintă principalul grup etnic din Xinjiang, o imensă regiune din vestul Chinei care are frontiere comune cu Afganistan şi Pakistan.
SUA, ca şi alte ţări occidentale şi numeroase organizaţii internaţionale, acuză Beijingul că îi persecută pe uiguri la scară mare şi că a internat peste un milion de musulmani din Xinjiang în lagăre de reeducare, potrivit Agerpres. China neagă acest număr şi spune că este vorba despre centre de formare profesională, menite să ajute populaţia să găsească slujbe pentru a se îndepărta de tentaţia extremismului islamist.
Sursa: Digi24
- Majorarea TVA va lăsa 4.500 de oameni fără locuri de muncă în domeniul HorecaAșa cum era de așteptat, apar primele nemulțumiri după măsurile anunțate de executivul condus de Ilie Bolojan. Majorarea TVA în turism riscă să lase mii de oameni fără locuri de muncă, acuză patronii din domeniu. Federația Patronatelor din Turismul Românesc cere noului guvern menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare și „meniul zilei” la …
- Trenurile lui Preoteasa, directorul CFR Călători cu salariu de 11.000 de euro, vor circula precum căruțele. Se topesc șinele de la caniculăCanicula va da peste cap circulația trenurile în zilele următoare, din cauză că temperaturile la nivelul solului vor depăși 50 de grade, iar șinele se vor dilata. CFR anunță că, în contextul prognozelor meteo ce anunță temperaturi extreme la nivel național în zilele următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță …
- Piedone impune deratizarea urgentă a tuturor mall-urilor din țară. Sunt pline de gândaciToate centrele comerciale din România sunt obligate să facă de urgență deratizare și dezinsecție, a anunțat ANPC. Măsura vine după numeroase sesizări privind prezența gândacilor în food court-uri și controale care au confirmat probleme de igienă. Conducerea ANPC obligă toate mall-urile din ţară să facă de urgenţă acţiuni de deratizare şi dezinsecţie, în special în …
- Summitul NATO de la Haga: statele membre să aloce până la 5% din PIBLa summitul NATO de la Haga, liderii statelor membre au discutat despre creșterea bugetelor pentru apărare, propunându-se un nou prag de până la 5% din PIB. Deși mesajul transmis este cel al solidarității și întăririi apărării colective, lipsa unui plan clar și impactul potențial asupra economiilor naționale ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea acestei propuneri. …
- Peste 75% dintre gospodăriile fără bani de curent și căldură sunt la sate. Statul nu face nimic concretUn raport publicat recent arată că majoritatea românilor care nu își permit să plătească facturile la electricitate sau încălzire locuiesc în mediul rural. Deși există o lege care ar trebui să îi ajute, statul nu oferă soluții reale. Oamenii din sate rămân fără curent, fără căldură și fără sprijin. Conform Raportului pe 2024 al Observatorului …