Știrile 60m.RO

Partidele încasează sume uriașe de la stat. Adrian Costea: AUR a depus un proiect de lege pentru reducerea drastică a acestor subvenții

Partidele politice încasează sume uriașe de la stat: potrivit Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale, fiecărei formațiuni politice îi revine o subvenţie de la bugetul de stat de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Numai în luna august a.c., AEP a virat în conturile partidelor 16.972.063 de lei, bani provenind de la bugetul de stat. Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege care prevede reducerea drastică a acestor subvenții, a transmis senatorul AUR Adrian Costea. Inițiativa AUR a fost avizată favorabil de către Consiliul Economic și Social (CES).

„Ne bucurăm că acest proiect de lege a fost avizat favorabil de către CES și sperăm că, odată cu începerea sesiunii parlamentare, să trecem această inițiativă de Senat și Camera Deputaților. Este necesar ca acești bani să meargă către domenii importante pentru orice societate – sănătate, educație, asistență socială, agricultură etc. Partidele politice se pot susține din donații și cotizații, așa cum a demonstrat Alianța pentru Unirea Românilor, singurul partid care nu a folosit banii din subvenții”, a declarat Adrian Costea pentru redacția 60m.

Reamintim că în total, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost vărsate în conturile formațiunilor politice sume în valoare de 124.890.327,26 lei, adică 24,9 milioane de euro, reprezentând subvenții de la bugetul de stat. Potrivit datelor AEP, PSD și PNL au cheltuit pentru presă și propagandă în primele șase luni ale lui 2022 cam cât au cheltuit întreg anul trecut. În 2021, PSD a dat 39,6 milioane de lei, iar PNL – 21,2 milioane.

Ce prevede proiectul de lege inițiat de AUR?

Inițiativa AUR prevede modificare art.18 alin.(2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale, după cum urmează:

Articol unic La articolului 18 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată 1n Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 23 iunie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,0025% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute in alegeri de candidaţii femei.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button