Politică

Partidele corupte PSD și USR s-au plâns la UE de alegerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale

Europarlamentarii mafioți Dan Nica și Dan Barna au cerut Comisiei Europene să aplice mai strict legile privind controlul rețelelor sociale și să afle cine s-a amestecat în scrutinul prezidențial din România, al cărui prim tur a fost câștigat în mod surprinzător de Călin Georgescu.

Deputatul european Dan Nica și-a folosit intervenția din timpul dezbaterii pentru confirmarea Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen pentru a vorbi despre alegerile prezidențiale din România.

„Duminică au avut loc alegeri în România și vrem să știm cine s-a amestecat cu brutalitate și în mod grosolan în alegerile prezidențiale. Cine sunt acele entități străine, cine sunt acele companii care au cumpărat pe bani mulți și au influențat în mod brutal democrația”, a spus Nica, europarlamentar PSD/S&D.

„Această intervenție a dvs trebuie să arate că în UE și în România nu se poate cumpăra democrația. Și că vrem să știm cine sunt aceia care au dat bani pentru că cine a luat știm – TikTok, Facebook și Instagram – dar cine sunt aceia care au dat bani. Dacă acum nu sunt luate măsuri, atunci înseamnă că în UE, orice poate fi cumpărat, iar democrația nu trebuie să fie de vânzare”, a spus Dan Nica.

Europarlamentarul USR/Renew Dan Barna a vorbit și el despre alegeri, cerând un control mai strict al rețelelor sociale.

„Cer o preocupare adevărată pentru statul de drept, cer o aplicare strictă și clară a legislației privind rețelele sociale, mecanisme mai dure de combatere a dezinformării și de răspuns la războiul hibrid. Altfel, alegerile democratice s-ar putea să devină istorie”, a spus Barna.

„Suntem o uniune a oamenilor, nu a algoritmilor. Așa că cer Comisiei Europene ca o operațiune precum cea de la alegerile de duminică din România să nu mai poată fi posibilă”, a mai spus europarlamentarul USR.

Lidera Renew ceruse audierea directorului TikTok

Unul din cei mai influenți europarlamentari ceruse deja, marți, ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în fața Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în alegerile prezidențiale de duminică din România, în special privind acuzații despre activitatea secretă a mii de conturi false înainte de vot.

„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească în această casă și să se asigure că platforma sa nu a condus la nicio încălcare a DSA (nr. regulamentul european pentru conținutul online)”, a declarat Valérie Hayer, șefa grupului liberal Renew Europe.

„România este un semnal de alarmă! Radicalizarea și dezinformarea se pot petrece peste tot în Europa, cu consecințe dăunătoare”, a adăugat Hayer, o aliată a președintelui francez Emmanuel Macron.

Ce a spus TikTok

Apelul lui Hayer a venit la doar două zile după victoria surprinzătoare a lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor din România. Acesta nu avea sprijinul niciunui partid, iar sondajele nu au reușit să dezvăluie popularitatea sa, iar acum cercetătorii vorbesc foarte mult despre campania TikTok majoră pe care a condus-o în zilele premergătoare alegerilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok trebuie analizată. „Este un sistem, nu știu cât de legal este, am înțeles cum a fost folosit sistemul. Sursa de finanțare, în opinia mea, trebuie urmărită, „follow the money”.” Cu toate acestea, în acest stadiu, nu există nicio dovadă a implicării Rusiei sau a altor actori statali.

Deși publicitatea politică plătită nu este permisă în termenii și condițiile TikTok, această regulă a fost „în mare parte ineficientă”, a declarat Keith Kiely, coordonator al Observatorului bulgaro-român pentru media digitală, citat de Politico.

Platforma a avut o „influență semnificativă” în alegeri, a adăugat el.

În schimb, reprezentanții platformei s-au apărat. „Aceste relatări extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților sunt prezenți TikTok, iar câștigătorii și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat pentru Politico purtătorul de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button