Internațional

Parlamentul Ucrainei a interzis Biserica Ortodoxă Ucraineană, din subordinea Moscovei

Parlamentul ucrainean a adoptat marţi un proiect de lege care prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe cu legături cu Patriarhia de la Moscova, considerată adesea un releu de influenţă a Kremlinului, după doi ani de la Invazia Ucrainei de către Rusia, anunţă mai mulţi deputaţi, relatează AFP.

Fără vreo susrpriză, Rusia a denunţat imediat o tentativă a Kievului de a distruge ”ortodoxismul canonic”.

”Decizie istroică! Parlamentul a adoptat un proiect de lege care interzice o filieră a ţării agresoare în Ucraina”, anunţă pe telegram o deputată, Irina Gheraşcenko.

Rada Supremă de la Kiev a adoptat pe 20 august o lege care interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina și organizațiile religioase asociate cu aceasta, transmite Serviciul Ucrainean al Europei Libere.

A fost a doua lectură a proiectului din parlamentul ucrainean, după ce prima lectură a avut loc în luna octombrie a anului trecută.

„Organizațiile religioase ucrainene suspectate de colaborare cu Biserica Ortodoxă Rusă vor avea la dispoziție nouă luni pentru a rupe legăturile cu Moscova”, potrivit proiectului de lege.

Legea urmează să fie aprobată printr-o hotărâre judecătorească

Kievul a prezentat Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, ca pe un nucleu de influență rusă și complice la invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina.

Anterior votului din parlamentul ucrainean, Consiliul Tuturor Bisericilor și Organizațiilor Religioase din Ucraina a susținut inițiativa de interzicere a activităților organizațiilor religioase asociate cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Consiliul a condamnat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a susținut agresiunea rusă și a cerut interzicerea organizațiilor legate de aceasta în Ucraina.

Cu o zi înainte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a menționat în discursul său video inițiativele legislative în acest domeniu. El a vorbit inclusiv despre „o soluție care va întări independența spirituală ucraineană”.

În replică, Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, a transmis că proiectul de lege „nu respectă Convenția cu privire la drepturile omului și Constituția Ucrainei”.

Diferența între Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă a Ucrainei

Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) și Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) se diferențiază în principal prin statutul lor canonic și relația cu Patriarhia Moscovei și Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Biserica Ortodoxă Ucraineană este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, făcând parte din Biserica Ortodoxă Rusă, deși beneficiază de o anumită autonomie. Conducerea acestei biserici este asigurată de un mitropolit numit de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, reflectând astfel legăturile istorice și religioase cu Rusia. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a obținut statutul de autocefalie, adică de independență față de alte patriarhii, în urma unificării a două biserici ortodoxe ucrainene necanonice în decembrie 2018. Această autocefalie a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică în ianuarie 2019 și reprezintă o reafirmare a suveranității religioase și politice a Ucrainei față de Rusia.

Contextul în care a fost creată OCU a fost marcat de tensiuni majore între Ucraina și Rusia, fiind văzută de mulți ca un pas important spre consolidarea independenței Ucrainei. Acest lucru a generat o ruptură semnificativă în relațiile dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia Ecumenică și a creat diviziuni profunde în rândul credincioșilor ucraineni. Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, este percepută de unii ucraineni ca un simbol al influenței ruse, în timp ce Biserica Ortodoxă a Ucrainei, independentă, reprezintă un simbol al identității naționale și al dorinței de suveranitate a Ucrainei. Astfel, conflictul dintre cele două biserici reflectă în mod clar tensiunile politice și culturale dintre Ucraina și Rusia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button