Vot în Parlamentul European: Eurodeputații cer statelor UE să primească Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen

Parlamentul European solicită statelor membre și Consiliului Uniunii Europene să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen, intr-o rezoluție adoptată vineri cu o largă majoritate de 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri și care se referă la restabilirea rapidă și completă a liberei circulații transfrontaliere în urma crizei COVID-19.
“Eurodeputații solicită, de asemenea, Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile în ceea ce privește integrarea spațiului Schengen și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen“, se arată într-un comunicat.
Votul rezoluției vine după ce Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a făcut apel, în pregătirea acestui document, la statele membre ale Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari pentru primirea Croației, Bulgariei și României în Spațiul Schengen.
Rezoluția, care vizează în ansamblul său revenirea la un spațiu Schengen complet funcțional după pandemia de coronavirus, cere “Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile pentru integrarea în Schengen și să întreprindă pașii necesari pentru admiterea Bulgariei, României și Croației în Schengen”.
Cât privește admiterea Bulgariei, României și Croației în spațiul Schengen, apelul Parlamentului European reprezintă un mesaj politic ce se înscrie în linia declaraţiei comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a propus recent ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca “măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.
Parlamentul European a dat undă verde încă din 2011 pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.
În ceea ce privește Croația, cel mai tânăr membru al Uniunii Europene, aceasta a primit undă verde din partea Comisiei Europene în luna octombrie a anului 2019 pentru aderarea la spațiul Schengen.
Decizia finală pentru aderarea deplină a unui stat membru la spaţiul Schengen necesită un vot în unanimitate al tuturor statelor.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Bannerul lui Crin Antonescu destinat cetățenilor maghiari, fără steagul României, stârnește indignare în centrul BucureștiuluiUn gest controversat al echipei de campanie al lui Crin Antonescu a stârnit reacții de indignare în rândul cetățenilor români. În centrul Bucureștiului, a fost montat un banner destinat în mod special cetățenilor maghiari, inscripționat în limba maghiară, de pe care lipsește complet steagul României. Această omisiune flagrantă a simbolurilor naționale a generat un val …
- Dan Dungaciu, despre dictatura impusă cu forța de la BruxellesAnalistul Dan Dungaciu a vorbit, într-o emisiune a lui Marius Tucă, despre confruntarea ideologică din interiorul Uniunii Europene, unde partidele suveraniste sunt percepute ca o amenințare la adresa proiectului federalist promovat de Bruxelles. Dungaciu susține că actuala conducere a UE utilizează un discurs dublu și se folosește de pretexte externe, precum războiul din Ucraina, pentru a-și justifica …
- Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor pentru baronii politici numiți judecătoriCurtea Constituțională a României (CCR) se află sub atenția intensă a opiniei publice, mai ales după decizia istorică de anulare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Instituția rămâne în vizor pentru noi decizii privind alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai, dar și prin privilegiile considerate excesive și adeseori criticate în spațiul public ale judecătorilor. CCR a …
- Bucureștiul arată ca după un bombardament, deși nu este în război – Capitala României riscă să devină o capcană pentru locuitori din cauza neglijenței autoritățilorDeși România nu este implicată într-un conflict militar, Bucureștiul arată ca o zonă afectată de război. Clădiri istorice și moderne sunt în stare avansată de degradare, iar pericolele sunt la fiecare colț. Bucăți de tencuială pot cădea oricând, punând în pericol viețile cetățenilor care se deplasează pe trotuare. Autoritățile par indiferente la această situație, iar …
- Cristian Popescu Piedone: De la spălător de vase la șef al Protecției Consumatorilor, cu pauze lungi între claseCristian Popescu Piedone, actualul președinte al ANPC și mare vânător de nereguli prin restaurante și magazine, are un parcurs educațional… atipic. Cu medii școlare ce rivalizează cu prețul unui covrig și o diplomă de Bac obținută pe la 32 de ani, Piedone demonstrează că în România drumul spre funcții publice nu trece neapărat prin școală. …