Parlamentul European solicită o nouă strategie pentru persoanele cu dizabilități

Pe măsură ce actuala strategie a UE pentru persoanele cu dizabilități se încheie, Parlamentul solicită Comisiei Europene o strategie ambițioasă post-2020, se arată în comunicatul Legislativului.
În noua strategie a UE pentru dizabilități, Parlamentul European dorește o societate incluzivă în care drepturile persoanelor cu dizabilități să fie protejate și adaptate nevoilor individuale și în care să nu existe discriminare.
În cadrul sesiunii plenare din iunie, eurodeputații vor vota prioritățile sale pentru o nouă strategie a UE pentru dizabilități după 2020, bazată pe actuala strategie europeană pentru dizabilități din perioada 2010-2020.
Parlamentul dorește ca UE să fie un lider în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și solicită o strategie ambițioasă și cuprinzătoare, bazată pe principiul incluziunii depline.
Rezoluția solicită Comisiei Europene: O nouă strategie care trebuie dezvoltată în strânsă cooperare cu persoanele cu dizabilități și organizațiile lor; Integrarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în toate politicile și domeniile; Obiective clare și măsurabile și monitorizare periodică; Acces egal pentru persoanele cu dizabilități la îngrijiri de sănătate, angajare, transport public, locuințe; Fonduri suficiente pentru implementarea tuturor obligațiilor legate de accesibilitate; Implementarea și dezvoltarea în continuare a proiectului pilot de carduri de invaliditate UE, care permite recunoașterea reciprocă a dizabilităților în unele țări ale UE; O definiție comună a dizabilității a UE.
Se estimează că în UE sunt 100 de milioane de persoane cu dizabilități, iar rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități (între 20 și 64 de ani) este de 50,6%, față de 74,8% pentru persoanele fără dizabilități în 2017.
28,7% dintre persoanele cu dizabilități din UE prezintă riscul sărăciei sau excluziunii sociale, comparativ cu 19,2% din populația generală în 2018. 800.000 de persoane care trăiesc cu dizabilități li se refuză dreptul de vot în UE, se mai arată în datele comunicate de Parlamentul European.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Grindeanu, prizonierul fărădelegilor proprii. PSD stă la guvernare de frica pușcărieiSorin Grindeanu nu mai este de mult un lider politic. Este un captiv, un pion ținut în funcții înalte nu pentru merite, ci pentru slăbiciuni. Comisia Europeană a confirmat oficial: achizițiile publice privind segmentele de autostradă din Moldova au fost viciate. Mai pe românește, au fost încălcări grave ale legii, iar banii europeni s-au dus …
- Cartofii românești, 0,5 bani kilogramul. Țara care își îngroapă propria hranăRomânii cultivă, sapă, irigă, culeg și apoi își aruncă producția pe câmp. La 0,5 bani kilogramul, cartofii nu se mai vând, ci se dau aproape gratis, dacă nu sunt direct abandonați în brazdă. Nu pentru că nu ar fi buni sau sănătoși, ci pentru că statul român refuză, cu încăpățânare criminală, să construiască depozite sau …
- CCR și Nicușor Dan: un teatru ieftin pentru a păcăli suveraniștiiNicușor Dan a trimis la Curtea Constituțională legea privind combaterea antisemitismului și xenofobiei. Un gest care, la prima vedere, ar părea unul de curaj, menit să apere libertatea de exprimare și să tragă un semnal de alarmă asupra derapajelor ideologice. Dar, dacă ne uităm mai atent, e clar: nu e nimic altceva decât o piesă …
- Robert Turcescu, despre revolta de la Lungulețu: „Or să ajungă să pună apometre în puțuri!”Jurnalistul Robert Turcescu critică vehement decizia celor de la Apele Române de a sista alimentarea cu apă a agricultorilor din localitatea dâmbovițeană Lungulețu. „Ce o să mai inventeze cei de la Apa Nova ca să-i taxeze pe români, apometre pe puțuri?” Aceasta este declarația explozivă a lui Robert Turcescu. Jurnalistul critică dur autoritățile după ce …
- Statul se împrumută la populație ca să-și plătească pensiile speciale. FIDELIS – fidel doar hoției bugetareMinisterul Finanțelor jubilează: a mai reușit o rundă de împrumuturi de la populație, prin programul FIDELIS. Aproape 1,65 miliarde lei – bani luați de la cetățeni sub promisiunea unor dobânzi decente. Ce nu spun oficialii e că statul nu se mai împrumută pentru dezvoltare, ci pentru supraviețuirea unui aparat bugetar gras, ineficient și plin de …