InternaționalSocialȘtirile 60m.RO

Parlamentul European solicită o nouă strategie pentru persoanele cu dizabilități

Pe măsură ce actuala strategie a UE pentru persoanele cu dizabilități se încheie, Parlamentul solicită Comisiei Europene o strategie ambițioasă post-2020, se arată în comunicatul Legislativului.

În noua strategie a UE pentru dizabilități, Parlamentul European dorește o societate incluzivă în care drepturile persoanelor cu dizabilități să fie protejate și adaptate nevoilor individuale și în care să nu existe discriminare.

În cadrul sesiunii plenare din iunie, eurodeputații vor vota prioritățile sale pentru o nouă strategie a UE pentru dizabilități după 2020, bazată pe actuala strategie europeană pentru dizabilități din perioada 2010-2020.

Parlamentul dorește ca UE să fie un lider în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și solicită o strategie ambițioasă și cuprinzătoare, bazată pe principiul incluziunii depline.

Rezoluția solicită Comisiei Europene: O nouă strategie care trebuie dezvoltată în strânsă cooperare cu persoanele cu dizabilități și organizațiile lor; Integrarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în toate politicile și domeniile; Obiective clare și măsurabile și monitorizare periodică; Acces egal pentru persoanele cu dizabilități la îngrijiri de sănătate, angajare, transport public, locuințe; Fonduri suficiente pentru implementarea tuturor obligațiilor legate de accesibilitate; Implementarea și dezvoltarea în continuare a proiectului pilot de carduri de invaliditate UE, care permite recunoașterea reciprocă a dizabilităților în unele țări ale UE; O definiție comună a dizabilității a UE.

Se estimează că în UE sunt 100 de milioane de persoane cu dizabilități, iar rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități (între 20 și 64 de ani) este de 50,6%, față de 74,8% pentru persoanele fără dizabilități în 2017.

28,7% dintre persoanele cu dizabilități din UE prezintă riscul sărăciei sau excluziunii sociale, comparativ cu 19,2% din populația generală în 2018. 800.000 de persoane care trăiesc cu dizabilități li se refuză dreptul de vot în UE, se mai arată în datele comunicate de Parlamentul European.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button