Știrile 60m.RO

Parlamentul European a adoptat legea pentru protejarea libertății presei și limitarea spionajului asupra reporterilor

Legea privind libertatea presei – propusă pentru prima dată de executivul UE în septembrie 2022 – a fost adoptată miercuri cu o majoritate covârșitoare în Parlamentul European, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 de abțineri, relatează Euronews.

Actul va obliga guvernele UE să protejeze mai bine mass-media împotriva interferențelor maligne și să limiteze utilizarea programelor de spionaj împotriva jurnaliștilor. De asemenea, posturile de televiziune vor trebui să dezvăluie în mod transparent informații privind proprietatea, finanțarea și publicitatea de stat.
Pentru a supraveghea punerea în aplicare a legilor, va fi creat un organism european specializat, denumit Consiliul european pentru servicii media.

Dezinformarea pe scară largă, lipsa de transparență în ceea ce privește proprietatea asupra mass-media și presiunea tot mai mare asupra jurnaliștilor au determinat blocul comunitar să intervină cu noi norme radicale. Acesta este primul regulament al UE menit să protejeze presa liberă, considerată o piatră de temelie a democrației europene.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Parlamentul a „făcut istorie” prin adoptarea acestui act și a onorat memoria unor jurnaliști precum Daphne Caruana Galizia din Malta și Ján Kuciak din Slovacia, ambii uciși pentru că au spus adevărul puterii.

Věra Jourová, comisarul european pentru valori și transparență, a declarat marți în parlament că legea va trimite un „mesaj clar celor care vor să slăbească democrația”.

„Este o amenințare pentru cei care vor să folosească puterea statului, inclusiv cea financiară, pentru a face mass-media dependentă de ei”, a adăugat Jourová.

Sabine Verheyen (Germania, PPE), principala legiuitoare în acest dosar, a declarat cu puțin timp înainte de vot că legea va permite presei să devină mai independentă de influența autorităților de stat, în contextul în care există temeri legate de un regres al libertății presei în mai multe state membre.

În timp ce mai multe țări din nordul UE, printre care Irlanda, Finlanda și Suedia, se numără printre primele 5 țări din lume în ceea ce privește independența presei, alte țări sunt în urmă. Grecia se situează pe locul 107 la nivel mondial.

Verheyen a declarat că noul consiliu european va fi capabil să ceară socoteală atât guvernelor, cât și serviciilor de presă, prin elaborarea de avize independente și prin medierea în dispute. Parlamentul a cerut ca secretariatul consiliului să fie numit în mod independent pentru a asigura independența față de Comisie, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza „structurilor juridice”, a spus ea.

Țările UE obțin o scutire privind programele spion

Parlamentul a sperat că legea va introduce o interdicție totală privind utilizarea programelor spion împotriva reporterilor, ca răspuns la rapoartele privind utilizarea unor programe precum Pegasus și Predator pentru a sparge echipamentele reporterilor din Grecia, Ungaria, Polonia și Spania.

„Ne-am fi dorit o formulare mai fermă în ceea ce privește programele spion, dar nu am reușit să obținem acest lucru”, a recunoscut Verheyen.

Însă unele state membre – printre care Franța, Italia, Malta, Grecia, Cipru, Suedia și Finlanda – făcuseră presiuni pentru o excepție care să permită guvernelor să asculte conversațiile dintre reporteri și sursele lor în cazul unei amenințări la adresa securității naționale.

Verheyen a explicat că, în conformitate cu noile legi, guvernele UE vor putea folosi programele de spionaj împotriva reporterilor doar ca mecanism de „ultimă instanță”, în cazul în care există un motiv legal.

Jurnaliștii ale căror echipamente sunt piratate din motive de securitate națională vor trebui, de asemenea, să fie pe deplin informați cu privire la măsurile luate împotriva lor, a adăugat ea, dar a dat asigurări că nu va exista „nicio restricție în ceea ce privește activitatea de investigație desfășurată de jurnaliști”.

Europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld, din grupul centrist Renew, a salutat noile restricții privind programele spionaj, dar a avertizat Comisia Europeană să nu permită guvernelor UE să continue să submineze libertatea presei și drepturile jurnaliștilor.

„Există multe guverne în interiorul Uniunii Europene cărora nu le place să fie controlate”, a declarat ea marți în Parlament, cerând Comisiei să aplice cu fermitate noile reguli și să împiedice statele membre să își încalce responsabilitățile.

Ca răspuns la preocupările ei, Jourová a declarat: „Vom urmări modul în care statele membre vor aborda sarcina clară de a stabili organisme de aplicare cu adevărat independente”.

Legislația se va întoarce acum la Consiliu, înainte de a putea fi adoptată în mod oficial ca lege.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button