Parlamentul a aprobat „DNA-ul pădurilor”. Proiectul a fost votat de toate partidele, cu excepția UDMR

Parlamentul a dat vot pentru în ființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Proiectul, supranumit „DNA-ul pădurilor”, a primit vot de la toate partidele cu excepția UDMR și va funcționa în subordinea Parchetului General. Procurori specializați vor investiga infracțiuni precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.
Proiectul a înregistrat 119 voturi pentru și 11 abțineri.
Radu Preda, senator PSD: Sper ca acest proiect de lege să îi ducă pe acei oameni care ortăvesc apa şi ne taie codrii acolo unde le este locul: la puşcărie! Sperăm să fie un moment al trezirii clasei politice în ce priveşte protejarea resurselor fantastice pe care le are România.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA. Va avea un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR.
Mihai Goţiu, senator USR: Anual în România îşi pierd viața peste 20.000 de persoane din cauza poluării. Statistica ne spune că în ultimii 10 ani, volumul de lemn dispărut a crescut mai mult decât dublu, de la 8,8 milioane de metri cubi la peste 20 de milioane de metri cubi.
Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create.
UDMR s-a abținut de la vot, criticând proiectul.
Tanczos Barna, senator UDMR: În nici un caz nu ar trebui în 2020 să ne întoarcem la practici comuniste, când informatorii erau plătiți din bani publici în această formă.
PSD și PNL au votat proiectul, deși recunosc că nu este perfect.
Daniel Fenechiu senator PNL: Partidul Naţional Liberal va vota astăzi „pentru”, strict datorită faptului că s-au făcut nişte corecturi. Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT.
Şerban Nicolae, senator PSD: Am găsit de cuviinţă ca soluţia legislativă să fie aceea a adoptarii cu amendamente, urmând ca după caz eventualele critici constituţionale să facă obiectul sesizării fie înainte de promulgare, fie în faza de aplicare a legii, dar să lăsăm Parchetul să organizeze un astfel de compartiment specializat.
Pe lângă tăieri de păduri, procurorii acestei direcții mai au în competență infracțiuni legate de depozitarea sau traficul de deşeuri sau nerespectarea normelor antipoluare.
În expunerea de motive se arată că „amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu”.
„Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, potrivit inițiatorilor, care mai spun că, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019.
Sursa: www.digi24.ro
- Ion Cristoiu, după ce a auzit discursul lui Ilie Bolojan: Este doar un contabil mărunt și nu un politicianGazetarul Ion Cristoiu a ascultat discursul lui Ilie Bolojan la Consiliul Național al PNL și susține că actualul premier este ”doar un contabil mărut și nu un politician”. Cristoiu trage această concluzie pentru că Ilie Bolojan le-a cerut membrilor PNL să contribuie la bugetul partidului cu o parte din veniturile încasate ca urmare a sprijinului politic. ”Încă o dovadă …
- Regimul Nicușor Dan îl reactivează pe Hrebenciuc. “Guzganul rozaliu”, la Osaka-Japonia, alături de Ponta, alt “trădător de serviciu”!Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, care a făcut închisoare pentru corupție, apare ca membru al unei delegații românești la Osaka. Alături de Hrebenciuc, sunt fostul premier Victor Ponta, fostul ministru liberal Ovidiu Silaghi și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. Evenimentul la care au participat a fost organizat de Camera …
- George Simion: Acest guvern nu va avea niciun rezultat pentru că nu a fost votat de români, nu vine în urma susținerii poporului românPreședintele AUR, George Simion, susține că mai multe categorii sociale au fost ‘păcălite’ de un ‘uriaș aparat de propagandă’, iar actualul guvern nu va avea niciun rezultat pentru că ‘nu vine în urma susținerii poporului român’. ‘Nu sunt reprezentativi acești (…) care astăzi își spun miniștri, prim-miniștri sau președinți. Nu sunt președinții noștri, și-au bătut …
- Raed Arafat vorbește despre cel mai negru scenariu: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în RomâniaExerciţiul SEISM 2025 a angrenat forţe impresionante din ţară şi din străinătate, în vederea gestionării cât mai bune a unui posibil cutremur major în România. Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat pentru News.ro că în câteva săptămâni vor veni concluziile, după evaluarea mai multor experţi internaţionali. Mai trebuie făcuţi paşi importanţi pentru o mai bună armonizare între toate …
- Mafia de partid și de stat! Stoica și ministrul Muncii – afacerile care au pus pe butuci CFRÎntr-o Românie în care politica e dictată de relațiile personale, nu de interesul public, povestea nașului Gruia Stoica, mogulul feroviar, și a finului său Florin Manole, ministrul Muncii, este exemplul clasic al capturării instituțiilor de stat în beneficiul unei rețele private de interese. O relație de familie cu efecte catastrofale asupra CFR Marfă, compania publică …