Internațional

Papa cere „respect” pentru mănăstirea ortodoxă subordonată Patriarhiei Rusiei care se confruntă cu evacuarea la ordinul Kievului

Papa Francisc a lansat miercuri un apel la „respectarea” lăcaşurilor religioase în Ucraina, menţionând că o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPT), subordonată Patriarhiei Moscovei, se confruntă cu evacuarea, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Autorităţile ucrainene au dat UPT termen până la 29 martie să îşi părăsească sediul din complexul istoric Pecerska Lavra din Kiev, în cea mai recentă acţiune împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova.

Referindu-se în special la mănăstirea Pecerska Lavra, papa Francisc a cerut „părţilor beligerante (în Ucraina) să respecte lăcaşurile religioase” şi a lăudat persoanele care îşi dedică viaţa rugăciunii, „indiferent de confesiune”.

Papa a făcut aceste remarci în timpul discursului său săptămânal în faţa mulţimii de credincioşi adunată în Piaţa Sfântul Petru. Într-o aparentă greşeală, el s-a referit la „călugăriţele” mănăstirii din Kiev, care găzduieşte de fapt călugări ortodocşi.

La 11 martie, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, un susţinător fervent al invaziei Rusiei în Ucraina, i-a cerut papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să pună capăt represaliilor sale împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliată Patriarhiei Ruse.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat din octombrie percheziţii în bisericile din cadrul UPT şi a impus sancţiuni împotriva unor episcopi şi susţinători financiari ai săi şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Responsabilii Bisericii Ortodoxe Ucrainene afirmă că aceasta şi milioanele sale de credincioşi sunt victime ale unei ‘vânători de vrăjitoare’.

Ortodoxia este principala credinţă în Ucraina, iar UPT, afiliată Patriarhiei Moscovei, se află în competiţie pentru credincioşi cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autonomă şi fondată după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, dar recunoscută de ierarhia bisericească abia în 2018, când a obţinut autocefalia.

Această biserică independentă de Moscova s-a extins şi a crescut în importanţă după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button