Pandemia, respiro pentru datornicii statului
Guvernul României se pregătește să suspende măsurile de executare silită a creanțelor bugetare, constând în comunicarea somațiilor și valorificarea bunurilor prin licitație, conform unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri financiar-fiscale. La nivelul organelor fiscale din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, numărul mediu al somațiilor comunicate lunar în cursul anului 2019 este de aproximativ 172.000 somații. În privința comunicării somațiilor, de precizat este faptul că aceasta presupune transmiterea prin Poșta Română sau prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Însă, s-a constatat că aproximativ 50% dintre somații trebuie comunicate prin poștă, ori în condițiile în care aproape toți contribuabilii și-au suspendat activitatea, având în vedere recomandările publice ca deplasarea populației să se realizeze numai în situații de urgență, somațiile nu vor fi confirmate de primire de către contribuabili. Astfel, pe de o parte, nu se atinge efectul dorit, iar pe de altă parte, sunt efectuate cheltuieli de la bugetul de stat, fără a se justifica în contextul actual.
De asemenea, efectele comunicării somației sunt, pe de o parte, de înștiințare de plată a contribuabililor, iar pe de altă parte, în funcție de data comunicării somației ar trebui să se continue măsurile de executare silită prin poprire (măsura care a fost suspendată prin O.U.G. nr. 29/2020) ori prin sechestrare de bunuri. Pe de altă parte, organele fiscale au posibilitatea de a aplica alte instrumente de natură fiscală, în cazurile în care debitorii încearcă evitarea plății impozitelor, taxelor și contribuțiilor. În aceste cazuri, organele fiscale pot dispune măsuri asigurătorii constând în popriri și/sau sechestre asigurătorii.
În ceea ce privește valorificarea bunurilor, atât a celor mobile, cât si a celor imobile, aceasta presupune deplasarea cumpărătorilor la sediul organului fiscal, pentru a participa la desfășurarea licitației organizate. Ori, cum din comisie fac parte cel puțin 3 membri din partea organului fiscal, aceasta înseamnă că într-un spațiu, care de obicei nu este destul de mare, să fie mai multe persoane, ceea ce nu ar fi în concordanță cu măsurile impuse prin Ordonanța militară nr. 2/2020 care a avut în vedere limitarea formării unui grup de persoane, astfel cum este definit la art. 3 alin. (2) din ordonanța militară.
Licitațiile pentru valorificarea bunurilor, în prezent, nu se pot realiza prin mijloace electronice, așa cum se recomandă la art. 50 din Anexa 1 la Decret. Potrivit art. 8 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/2020, care prevede că ”Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19”, astfel ca prin actul normativ sunt adoptate o serie de măsuri, în domeniul economic, să se aprobe măsuri de susținere a mediului de afaceri, în contextul în care, în prezent, direct sau indirect, sunt afectate aproape toate domeniile de activitate. De asemenea, în cazul aprobării acestei măsuri, debitorii nu-și pot vinde bunurile deja sechestrate de către organele fiscale, întrucât, în situația în care ar face acest lucru, aceasta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, potrivit art. 9 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare.
În prezent măsurile de executare silită se aplică în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, prin emiterea somațiilor, popririi asupra disponibilităților bănești și terților, instituirea și valorificarea sechestrelor asupra bunurilor mobile și imobile. Astfel, prin Codul de procedură fiscală sunt reglementate termene clare în funcție de care se încep măsurile de executare silită, ceea ce presupune, pe de o parte, interacțiune comunitara, iar pe de alta parte, afectarea patrimoniului contribuabililor, care în contextul actual se impune a fi menținut, astfel încât la încetarea stării de urgenta firmele sa nu-si închidă activitatea ori să nu intre sub incidența Legii insolvenței.
Sursa: www.cotidianul.ro