Știrile 60m.RO

Palatul Parlamentului se prăbușește. Soluția: se pun plase

Guvernele din ultimii 33 de ani în România și gestionarea dezastruoasă a unei bijuteriei naționale

Palatul Parlamentului din București, denumit pe vremuri Casa Poporului, rămâne una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume. Cu toate acestea, imaginea strălucitoare a acestui edificiu a fost distrusă treptat de incompetența și indiferența guvernelor care au condus România în ultimii 33 de ani.

Cândva un simbol al măreției națiunii române, Palatul Parlamentului se află acum în pragul colapsului. Conducerea Camerei Deputaților a impus restricții de acces în anumite zone ale clădirii, din cauza riscului iminent de prăbușire a elementelor de pe fațada sa. Astfel, astăzi ne confruntăm cu o situație alarmantă în care o clădire de o importanță istorică și culturală inestimabilă, construită cu un cost uman și financiar uriaș, stă să cadă.

De-a lungul anilor, guvernele care s-au perindat la putere au ignorat cu nonșalanță necesitatea întreținerii adecvate a Palatului Parlamentului. Vorbele lui Nicu Ceaușescu par să prindă viață acum, când vedem cu ochii noștri că nu puteți vopsi ceea ce a construit Nicolae Ceaușescu, dar puteți să o lăsați să se prăbușească cu parlamentarii în ea.

De ce s-a ajuns în această situație? Neglijența crasă și incompetența sunt doar două dintre cuvintele care definesc modul în care autoritățile au gestionat clădirea. Nu este vorba doar despre risipa de resurse și bani publici, ci și despre lipsa de respect față de istorie și cultura națională.

Pe lângă problema gravă a desprinderilor necontrolate de pe fațadă, Palatul Parlamentului suferă și de pe urma infiltrărilor de apă și a problemelor structurale. Fără îndoială, aceste probleme nu au apărut peste noapte, ci sunt rezultatul decadelor de neglijare.

Soluția propusă de autorități, punerea de plase pentru a preveni căderea elementelor de pe fațadă, este o măsură ad-hoc și departe de a fi una pe termen lung. Aceasta este doar o măsură de siguranță temporară, care nu aduce nicio rezolvare reală a problemelor fundamentale ale clădirii.

În calitate de cetățeni, avem dreptul să ne întrebăm cum au putut guvernele să permită această situație să ajungă aici. Palatul Parlamentului nu este doar o clădire mare, ci o parte esențială a identității naționale a României. Este inacceptabil ca o clădire atât de semnificativă să fie lăsată în paragină și să fie lăsată să se deterioreze într-un mod atât de grav.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button