Internațional

Pagubele cutremurul din Turcia sunt estimate la 34 de miliarde de dolari

Banca Mondială a analizat situația din urma cutremurelor din Turcia din luna februarie și a estimat că pagubele sunt de aproximativ 34 de miliarde de dolari. În această sumă nu sunt incluse și pagubele provocate de seisme în nordul Siriei.

Cutremurul devastator din Turcia din 6 februarie 2023 și replicile acestuia au produs pagube materiale de aproximativ 34 de miliarde de dolari. Estimarea a fost făcută de Banca Mondială, care anunță că suma este echivalentă cu patru procente din PIB-ul Turciei în 2021.

În raportul emis de Banca Mondială se precizează faptul că în estimare nu s-au luat în calcul costurile de reconstrucție. Acestea ar putea valora de două ori mai mult. De asemenea, estimarea nu ia în calcul nici pagubele produse de cutremur în nordul Siriei. Pentru această țară va fi efectuată o altă estimare a pagubelor, separat de Turcia, chiar dacă ele au fost afectate de același cutremur.

În Turcia, noi cutremure au loc zilnic, cu intensități mai mici. Banca Mondială susține că acestea ar putea crește valoarea pagubelor provocate de dezastru.

„Acest dezastru ne reamintește riscul ridicat al Turciei în ceea ce privește cutremurele și necesitatea de a spori rezistența infrastructurii publice și private”, a declarat Humberto Lopez, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Turcia, potrivit insiderpaper.com.

Cea mai mare valoare a pagubelor este determinată de clădirile rezidențiale prăbușite în urma cutremurului

În urma seismului, aproximativ 1,25 milioane de persoane au rămas temporar fără adăpost, potrivit comunicatului Băncii Mondiale. Reprezentanții instituției au precizat faptul că pagubele directe la clădirile rezidențiale reprezintă 53% din estimări, 28% din pagube fiind înregistrate la clădirile nerezidențiale, iar restul la infrastructuri precum drumurile și podurile.

Seismele au distrus sau au deteriorat grav peste 170.000 de clădiri din unsprezece provincii ale Turciei. Cele mai importante pagube au fost înregistrate în 11 provincii din sudul Turciei, care au și unele din cele mai ridicate rate ale sărăciei. În aceste provincii se adăpostesc peste 1,7 milioane de refugiați sirieni, potrivit Băncii Mondiale.

Banca Mondială a furnizat Turciei asistență imediată în valoare de 780 milioane de dolari în cadrul celor două proiecte pe care le avea în derulare precum și un miliard de dolari în cadrul unui nou proiect de redresare, potrivit reprezentanților instituției.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button