OUG Guvernul 0: Legea pensiilor se va aplica din 2023

Distribuie dacă ți-a plăcut

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu ne arată că pensionarii nu sunt un subiect de interes național, iar măriri de pensii se vor face abia peste 2 ani. Ce se vorbește la televizor despre recalculări sunt doar minciuni scăpate din gura slobodă a unui ministru al Muncii ce nu are nici o pregătire în acest domeniu ce ține de echitatea socială.

Regulile stabilite de noua lege a pensiilor, apărută în 2019, nu se vor aplica din acest an, așa cum ar fi trebuit, ci din 2023, potrivit unei ordonanțe de urgență ce a fost publicată aseară de Guvern. Pe lângă această schimbare, actul mai stabilește și amânarea majorării punctului de pensie, care era programată în acest an. 

Momentul în care Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare a fost amânat, potrivit OUG 8/2021, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, până la data septembrie 2023.Legea apărută în 2019 ar fi trebuit să se aplice începând cu data 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice (Legea 263/2010) urma să fie abrogată.Totodată, actul normativ stabilește amânarea majorării programate pentru acest an punctului de pensie, cât și modificarea modului în care se face majorarea acestuia.

Iată care sunt cele mai importante măsuri conținute de noul cadru legal al pensiilor publice, ce se amână sau se modifică:

1. Cum se va face următoarea majorare a punctului de pensie. Mai exact, ordonanța stabilește că următoarea majorare a punctului de pensie va avea loc în 2022, nu în septembrie 2021, așa cum prevedea până acum viitoarea Lege a pensiilor, când valoarea acestuia ar fi trebuit să ajungă la 1.875 de lei. Apoi, ordonanța prevede că, de anul viitor, valoarea punctului de pensie „se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”. În plus, majorarea și data de acordare vor fi stabilite anual prin legea bugetului de stat.

2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.

3. Altă noutate stabilită este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact,femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.

5. Cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă. Potrivit noii legi a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia. Față de prevederile actualei legi a pensiilor (un cumul aproape nerestrictiv al pensiei cu alte venituri), viitoarea lege a pensiilor stabilește o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu cotribuții de asigurări sociale.

6. Perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv contribuția la pensii nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare. În noua lege a pensiilor se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie. Astfel, angajații vor trebui să devină mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie datorate pentru veniturile lor.

7. Pensia minimă va avea un cuantum variabil, raportat la salariul minim și anii de cotizare. După cum stabilește noua lege a pensiilor, de la intrarea ei în vigoare, întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba. Concret, pensia minimă se va acorda diferențiat, în funcție de salariul minim brut și anii de cotizație ai solicitantului.

8. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă de ceva vreme plățile se pot face în urmă pentru 6 ani plățile, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permanentă, nu temporară.


Distribuie dacă ți-a plăcut
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com