Oros minte! Bulgaria, nu România, se bate la Bruxelles pentru subvenția la cartof!
Bulgaria este țara care luptă la nivel european pentru ca și cartoful de consum să beneficieze de sprijin cuplat în scheme din noua Politică Agricolă Comună. România doar sprijină demersul bulgarilor, însă în cadrul unei conferințe de presă, Oros a încercat să își însușească inițiativa bulgarilor.
Adrian Oros, ministrul agriculturii a declarat marți, 13 iulie, că țara noastră a cerut ca sprijinul cuplat vegetal pentru cartoful de masă să beneficieze de subvenții și în noul PAC.
Comisia Europeană propusese ca în noul PAC cartoful de masă să nu se mai afle printre culturile eligibile la plata SCV pe hectar.
”Sprijinul cuplat se menține în continuare cu un cuantum de 15% din anvelopa plăților directe, adică 13+2 % pentru plantele oleaginoase. Am susținut acest lucru și cerem reintroducerea în anexă a cartofului de masă pentru culturile eligibile. Împreună cu Bulgaria și cu Slovacia am făcut un demers, susținut și de Ungaria și de Polonia pentru ca să fie reintrodus cartoful în această anexă de culturi eligibile”, a declarat Adrian Oros, marți, 13 iulie în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la MADR.
Bulgaria – inițiativă pentru includerea cartofului în culturi cu sprijin cuplat
În realitate, la ultimele ședințe al Consiliului AGRIFISH cu miniștri ai agriculturii, Bulgaria a fost țara care a luat poziție pentru ca SCV la cartof să fie menținut. Mai mult, Bulgaria s-a abținut la votul pentru noua PAC comunicând să acest gest este unul prin care semnalează absența cartofului de la finanțare. Astfel, ministrul bulgar al agriculturii a arătat că fermierii se bazează pe cartof atât în zonele defavorizate, mai ales la munte unde cultura cartofului este singura care mai permite supraviețuirea populației rurale.
”Sectorul cartofilor este foarte important, mai ales când vine vorba despre zonele cu constrângeri naturale, în zonele montane reprezintă singura posibilitate ca persoanele să rămână să locuiască în acele zone. Trebuie să sprijinim producătorii de cartofi – este extrem de important acest lucru (…) trebuie să le oferim sprijin acestor producători, să prevenim depopularea zonelor cu constrângeri și să evităm alte consecințe negative, economice și sociale pentru regiunile îndepărtate și greu accesibile”, a declarat Ivan Stankov în cadrul Consiliului AGRIFISH.
În cadrul reunii de miniștri, Adrian Oros a susținut propunerea Bulgariei. ”Referitor la sprijinul cuplat, apreciem menținerea procentului de 13%+2%, dar, deși am luat notă de explicațiile COMISIEI referitoare la eliminarea cartofului de masă, considerăm că o asemenea abordare nu este corectă, aici susținem abordarea Bulgariei și Sloveniei”, a spus ministrul agriculturii din România.
Pentru ministrul Oros, Slovacia și Slovenia sunt totuna!
Așa cum reiese și din înregistrările video și din comunicatul oficial al MADR, dacă la Bruxelles, Oros vorbea de o inițiativă a ”Bulgariei și Slovaciei”, la București a ajuns să confunde Slovacia cu Slovenia!
În prezent cartoful primește SCV pentru două scheme în țara noastră: SCV pentru sămânță în cuantum de 1.441,7460 euro/ha – echivalentul a 7.024,907 lei/ha pentru 2020 și SCV pentru cartoful timpuriu pentru industrializare în cuantum de 991,7938 euro/ha – echivalentul a 4.832,515 lei/ha.