Ordonanța de urgență pregatită de Sistem: noi reguli cu privire la alegerile prezidentiale
Ordonanța de urgență pregătită de Guvern vine cu noi modificări în ceea ce privește alegerile prezidențiale din 2025. Potrivit OUG, primul tur va avea loc în 4 mai și al doilea tur pe data de 18 mai. Tot în OUG se explică modalitatea prin care se poate amenda platforma TikTok.
Guvernul se pregătește să publice Ordonanța de urgență referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai. Conform acestei OUG, primul tur al votului va avea loc pe 4 mai, iar al doilea tur pe 18 mai. În diaspora, secțiile de votare vor fi deschise pe parcursul a trei zile. De asemenea, Ordonanța stabilește condițiile în care marile rețele sociale ar putea fi sancționate pentru nerespectarea legislației electorale.
În ordonanța de urgență se arată că „la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Ce trebuie să cuprindă materialul publicitar
Pe parcursul întregii campanii electorale, actorii politici sunt obligați să menționeze că materialul este publicitate politică, să dezvăluie identitatea sponsorului acestui material, inclusiv numele, adresa de e-mail și, dacă este disponibilă, adresa poștală. În cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, trebuie indicată și adresa sediului acestuia, după caz.
- O mențiune că materialul publicitar politic a fost realizat prin utilizarea unor tehnici de targetare a unui public specific sau de distribuire a materialelor publicitare;
- O mențiune că fondurile utilizate pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele autorizate de Legea nr. 334/2006 referitoare la finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Ordonanța abordează și cazurile în care autoritățile române vor trebui să solicite marilor rețele sociale să elimine materiale de publicitate politică ce nu respectă legislația, similar cu situația lui Călin Georgescu de la alegerile anterioare.
Documentul indică faptul că gestionarea plângerilor referitoare la campania electorală desfășurată online revine Birourilor Electorale, urmând ca BEC să le transmită „de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (…) sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”.
De asemenea, ordonanța de urgență mai prevede că „la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri și în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.”
De menționat că ordonanța de urgență și Hotărârea de guvern care vor stabili data alegerilor sunt programate să fie adoptate la sfârșitul acestei săptămâni.