Internațional

Orban negociază cu Putin în numele UE

Vladimir Putin l-a luat în primire pe Viktor Orban încă de la aterizarea acestuia la Moscova.

„După ce am înțeles, ați ajuns și la Moscova în calitate de președinte rotativ al Consiliului UE și nu doar ca partener al Federației Ruse“. Sunt vorbele cu care l-a intampinat liderul rus pe premierul maghiar.  Politicianul de la Budapesta, la rândul său, a definit întâlnirea de la Moscova cu Vladimir Putin drept „specială” și a spus că se așteaptă la un schimb de opinii și pe această temă.

În delegația maghiară se mai află ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijja’rto’. Potrivit presei ruse, la discuțiile care au loc la Kremlin mai participă  Serghei Lavrov și asistenții prezidențiali Vladimir Medinsky și Iuri Ușakov.

Premierul ungar Viktor Orban plănuiește să discute cu președintele rus Vladimir Putin modalități de rezolvare a conflictului din Ucraina, a anunțat secretarul de presă al șefului guvernului, Bertalan Havashi.

Ultima întâlnire dintre cei doi politicieni a fost în China în octombrie 2023, în marja Forumului „One Belt, One Road”.

Vorbind vineri la emisiunea de dimineață a postului de radio Kossuth, Orban a spus că dorește să convingă părțile în conflict – Ucraina și Rusia – de necesitatea de a lucra împreună „pentru a merge un drum lung, care s-ar putea încheia cu o încetare a focului și negocieri de pace”.

Pe 2 iulie, premierul ungar a vizitat Kievul, unde i-a sugerat președintelui ucrainean Vladimir Zelenski să ia în considerare posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru a pregăti negocierile de pace cu Rusia. Această inițiativă a fost respinsă de partea ucraineană. 

Ungaria deține președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni. Pe 2 iulie, în calitate de șef al unei astfel de țări, premierul ungar a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Vladimir Zelensky. Pe 5 iulie, șeful guvernului ungar este programat să participe la summitul Organizației Statelor Turce de la Baku, care îi permite să rămână la Moscova.

Orban i-a oferit lui Zelensky termeni pentru o încetare a focului în Ucraina, dar le-a respins, a spus biroul său. Însuși premierul ungar a explicat că a reprezentat continentul european, ale cărui interese sunt pacea, iar acest lucru se poate realiza doar prin negocieri cu Rusia. Kievul le-a interzis anterior prin lege – prin decizia lui Zelensky.

Guvernul maghiar a afirmat în repetate rânduri necesitatea menținerii deschise a canalelor de comunicare cu Rusia, inclusiv pentru a căuta modalități de rezolvare a crizei ucrainene. Mai mult, în contextul negocierilor de astăzi, Orban a remarcat că a sosit cu titlu personal, nereprezentând Uniunea Europeană.

În UE, Budapesta este criticată pentru independență excesivă și chiar, după cum a amintit secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov, pentru presiune. În același timp, reprezentantul Kremlinului l-a caracterizat pe Orban drept un politician care știe să apere foarte ferm interesele țării sale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button