Orban: Cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile CCR, să acționeze responsabil

Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.
Ludovic Orban: „CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare.
Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți.
Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.
E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”.
Moderator: Să nu țină cont de deciziile CCR?
Ludovic Orban: „Să țină cont de regulile normale și firești în astfel de situații”.
Orban a subliniat că, în acest moment, dacă un pacient cu coronavirus cere să fie trimis acasă, nu poate fi împiedicat de managerul spitalului și nici nu poate fi luată față de el măsura izolării la domiciliu.
„Curtea cred că a trimis către publicare decizia. Oamenii să țină cont de toate regulile care trebuie aplicate în astfel de situații, care au avut bază legală. Cât vor fi 3, 4, 5 zile până se adoptă o lege de Parlament, aceste reguli trebuie respectate, pentru că sunt necesare pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor”.
Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.
ÎAutoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.
Premierul Ludovic Orban a anunțat un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare.
Sursa: www.digi24.ro
- Majorarea TVA va lăsa 4.500 de oameni fără locuri de muncă în domeniul HorecaAșa cum era de așteptat, apar primele nemulțumiri după măsurile anunțate de executivul condus de Ilie Bolojan. Majorarea TVA în turism riscă să lase mii de oameni fără locuri de muncă, acuză patronii din domeniu. Federația Patronatelor din Turismul Românesc cere noului guvern menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare și „meniul zilei” la …
- Trenurile lui Preoteasa, directorul CFR Călători cu salariu de 11.000 de euro, vor circula precum căruțele. Se topesc șinele de la caniculăCanicula va da peste cap circulația trenurile în zilele următoare, din cauză că temperaturile la nivelul solului vor depăși 50 de grade, iar șinele se vor dilata. CFR anunță că, în contextul prognozelor meteo ce anunță temperaturi extreme la nivel național în zilele următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță …
- Piedone impune deratizarea urgentă a tuturor mall-urilor din țară. Sunt pline de gândaciToate centrele comerciale din România sunt obligate să facă de urgență deratizare și dezinsecție, a anunțat ANPC. Măsura vine după numeroase sesizări privind prezența gândacilor în food court-uri și controale care au confirmat probleme de igienă. Conducerea ANPC obligă toate mall-urile din ţară să facă de urgenţă acţiuni de deratizare şi dezinsecţie, în special în …
- Summitul NATO de la Haga: statele membre să aloce până la 5% din PIBLa summitul NATO de la Haga, liderii statelor membre au discutat despre creșterea bugetelor pentru apărare, propunându-se un nou prag de până la 5% din PIB. Deși mesajul transmis este cel al solidarității și întăririi apărării colective, lipsa unui plan clar și impactul potențial asupra economiilor naționale ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea acestei propuneri. …
- Peste 75% dintre gospodăriile fără bani de curent și căldură sunt la sate. Statul nu face nimic concretUn raport publicat recent arată că majoritatea românilor care nu își permit să plătească facturile la electricitate sau încălzire locuiesc în mediul rural. Deși există o lege care ar trebui să îi ajute, statul nu oferă soluții reale. Oamenii din sate rămân fără curent, fără căldură și fără sprijin. Conform Raportului pe 2024 al Observatorului …