Știrile 60m.RO

Orban anunta o noua lege pentru taierea pensiilor speciale, cere procedura de urgenta: „Legea poate fi adoptata daca partidele care detin o majoritate parlamentara de 70% vor cu adevarat sa actioneze”

Liderul partidului Forta Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a anuntat, miercuri, ca a solicitat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, initiat de partidul sau, mentionand ca, daca actul normativ nu este adoptat in aceasta sesiune, este posibila amanarea lui la „calendele grecesti”.

„Am solicitat, conform prevederilor regulamentare, prin adresa scrisa, presedintilor celor doua camere, Florin Citu si Marcel Ciolacu, convocarea de urgenta a Birourilor Permanente Reunite pentru declansarea procedurii de adoptare, in regim de urgenta, a proiectului de lege initiat de parlamentarii Fortei Dreptei pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, a scris Orban, pe Facebook.

El a precizat ca parlamentarii partidului au depus acest proiect dupa decizia „nesimtita” a CCR de declarare a neconstitutionalitatii Legii 7.

„Proiectul poate fi adoptat in actuala sesiune parlamentara. Cu singura conditie ca partidele aflate la guvernare, care detin o majoritate parlamentara de 70%, sa vrea cu adevarat asta si sa actioneze in consecinta, conform solicitarilor noastre. Daca nu se adopta legea in actuala sesiune, este posibil sa se amane la calendele grecesti”, a adaugat Ludovic Orban.

Liderul partidului Forta Dreptei a mai transmis ca „desfiintarea acestui privilegiu, stabilit de parlamentari pentru parlamentari, conform principiului ca „cine imparte parte-si face”, este absolut necesara pentru sanatatea morala a democratiei romanesti”.

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca in privinta pensiilor speciale parlamentare se va veni cu o abordare comuna in coalitia de guvernare.

„Aici incercam sa venim cu solutii. Motivarea este in primul rand pentru trecut, sa vedem pentru viitor care va fi abordarea.(…) Parlamentarii, de acum incolo, cu exceptia lui Marcel Ciolacu, care nu are pensie speciala, vom vedea ce abordare exista in urma motivarii si deciziei Curtii Constitutionale, pe care nu vreau sa o comentez. Ati citit motivarea si ati vazut abordarea din motivare. Cu alte cuvinte, vom veni respectand motivarea. E normal sa avem o abordare comuna in coalitie pe acest subiect”, a adaugat liderul PSD.

In 5 mai, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor,

Curtea Constitutionala a Romaniei a motivat decizia de neconstitutionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari prin faptul ca s-a actionat cu „impetuozitate” si „graba”, desi nu se ceruse dezbatere in procedura de urgenta, subliniind ca regulile clare stabilite in privinta procedurii legislative constituie o garantie impotriva abuzului de putere al majoritatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button