Opoziția de la Budapesta cere o anchetă europeană în privința presei din Ungaria

Președintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Bertalan Tóth, împreună cu europarlamentarul István Ujhelyi au adresat o scrisoare Centrului pentru pluralism și libertate în mass-media (CMPF), cu sediul la Florența, finanțat de Uniunea Europeană, din cauza situaţiei mass-mediei din Ungaria.

În scrisoarea adresată acestei organizații Tóth și Ujhelyi atrag atenția asupra faptului că presiunea economică și politică creată în jurul portalului Index.hu – care a condus la demisia întregii redacții – demonstrează situația presei libere din Ungaria, care este grav amenințată. Politicienii socialiști au cerut instituției Uniunii Europene ca, în funcție de posibilități, ”să elaboreze un raport amplu despre piața mass-mediei ungare și modul cum este influențată această piață pentru ca factorii de decizie europeni să aibă o imagine clară despre situația mass-mediei și despre controlul guvernamental exercitat în mod evident asupra mediei publice din Ungaria”.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au amintit că CMPF monitorizează sistematic situația presei în țările membre ale UE. Ultima oară instituția a elaborat un raport la solicitarea Comisiei Europene în legătură cu holdingul media înființat de anturajul FIDESZ. Acest raport a constatat că situația mass-mediei din Ungaria se deteriorează treptat, iar Fundația Centrală pentru Mass-Media înființată cu ajutorul și sub supravegherea guvernamentală este periculoasă din punctul de vedere al libertății și diversității presei.

Politicienii MSZP au precizat în scrisoarea lor că Uniunea Europeană trebuie să dea răspunsuri ferme la intervențiile constatate în piața mass-media din țările membre ale UE, motiv pentru care au propus o coordonare mai strânsă între instituțiile din acest domeniu.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au subliniat: ”Pentru ca UE să aibă un răspuns ferm este necesară dezvăluirea exactă și detaliată a situației mass-media din țările membre ale Uniunii Europene”. Ei au explicat că, din acest considerent, pledează pentru efectuarea unei verificări a situației mass-media din Ungaria de către instituția de la Florența, ”verificări ce pot reprezenta un instrument util în mecanismul european de monitorizare a statului de drept în contextul acțiunilor Guvernului Orbán care încalcă drepturile”.

„În Ungaria, puterea FIDESZ distruge mass-media independentă fără limite morale și legislative. Nu se tem să apeleze nici la mijloace economice și politice în interesul aducerii la tăcere a vocilor critice. După distrugerea ziarului Népszabadság, de mare triaj, acum la rând este cel mai accesat portal online, Index.hu. În spiritul solidarității noastre față de ziariștii independenți și al angajamentului nostru neclintit, asumat față de pluralismul mass-mediei, pledăm pentru întreprinderea demersurilor europene în această cauză”, se arată în scrisoarea semnată de politicienii MSZP.

Sursa: Nepszava

„Suntem cu voi în aceste clipe grele” – Cel mai mare ziar politic din Polonia a transmis un mesaj în limba maghiară ziariștilor Index.hu

”Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației”, scrie redacția Gazeta Wyborcza. Redacția celui mai mare ziar independent din Polonia, a transmis în limba maghiară pe frontispiciul ediției de luni a publicației Gazeta Wyborcza un mesaj de încurajare și susținere a ziariștilor demisionari ai portalului Index.hu, informează portalul 444.hu.

Redacția Gazeta Wyborcza a transmis următoarele ziariștilor și redactorilor Index.hu:

”DRAGII NOȘTRI PRIETENI MAGHIARI! Ne revoltă profund atacul brutal lansat de putere împotriva Index.hu. Suntem cu voi în aceste clipe grele și vă admirăm pentru poziția fermă. Puterea autoritară amenință și aici, în Polonia, libertatea de exprimare. Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației. Să fim solidari! Redacția Gazeta Wyborcza”.

Mesajul a fost publicat și în limba poloneză.

După cum se știe, vineri a dispărut portalul Index.hu, în forma sa cunoscută până acum. Ziariștii și redactorii portalului și-au dat demisia aproape fără excepție, după ce președintele Consiliului de Administrație, László Bodolai, l-a demis pe redactorul-șef al portalului, Szabolcs Dull. Pentru susținerea Index.hu și a libertății presei la sfârșitul acestei săptămâni, la Budapesta, a avut loc un protest de amploare.

Sursa: Nepszava 

 • Rusu de la AUR: nu construim autostrăzi că le dau trădătorii la firme străine. România are constructori
  Ziarele anunță că „marile” companii străine își fac bagajele și abandonează contractele pentru autostrăzi din Transilvania. „Trădătorii dau aceste contracte la firme străine. Acestea nu vin cu nimic aici, doar oferă șpăgi. Se fac facturi pe avans, se lucrează ceva de formă, apoi dispar fără să mai plătească companiile românești. Marile firme străine de fapt
 • Orban va carantina Bucureștiul după alegeri
  Se pregătesc măsuri foarte dure pentru români după alegeri. Acestea sunt generate de numărul mare de persoane infectate. Guvernul a pregătit un set dur de măsuri, în ciuda anunțurilor publice. După alegeri se vor impune noi restricții, numărul de infectări este mare, iar Bucureștiul este vizat. România se află în fruntea clasamentului european în ceea
 • Calorifere reci în Drumul Taberei. PNL și USR, la fel ca în PSD?
  Ce să vezi? Căldura nu a pornit în drumul taberei nici sub mandatul lui Nicușor Dan. Probabil va da vina pe toți primarii dinaintea lui, așa cum a făcut-o și primarul dinaintea lui. Se pare că sub PNL și USR în București la fi la fel de rece.
 • Repornește cercetarea contraceptivelor – a rămas blocată de zeci de an
  Există o piață mondială uriașă și instrumente interesante sunt pregătite pentru a ajuta la dezvoltarea la ceea ce își doresc femeile. La nivel mondial, aproape jumătate dintre femeile în vârstă de reproducere utilizează contracepția . Alte 171 de milioane de femei – aproximativ 1 din 11 cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani –
 • Bătut de interlopi la Cluj. Ce face poliția?
  Clanurile interlope devin din ce în ce mai puternice și capătă curaj. Având oameni infiltrați în toate partidele politice, în poliție și justiție, infractorii își fac de cap. Un clujean ar fi fost bătut de interlopi, marți seara, în parcarea de la Mega Image, de pe strada Dorobanților.  ”Am fost agresati in trafic de numiții
%d blogeri au apreciat: