Știrile 60m.RO

Operațiunea GPL declanșată de Predoiu este un fiasco total

Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a declarat că ordinul de ministru prin care sunt dispuse controale la toate stațiile GPL este interpretabil din cauza cuvântului „lubrifianţi” prezent în textul documentului semnat de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, conform Agerpres.

Potrivit prefectului, ordinul de ministru poate avea o interpretare largă, dat fiind că, în afara staţiilor şi depozitelor de combustibili, mai există magazine care vând butelii, rezervoare de combustibili în domeniul agricol şi alte produse derivate.

„Ieri după-amiază, a sosit ordinul ministrului privind verificările la instalaţiile GPL, vom începe această acţiune de verificare, termenul stabilit este 31.10.2023. După ce am trimis ieri tuturor primarilor solicitarea de a ne transmite toate punctele de alimentare cu GPL, am văzut încă o dată cât de largă este această abordare şi cât de interpretabilă este toată această situaţie: Nici nu mă aşteptam să ne întrebe ce facem cu stocatoarele din curtea fermierilor care usucă cerealele cu asemenea capacităţi mari de combustibil. În ordin, nominalizarea este în felul următor: dispunerea de măsuri organizatorice şi de coordonare pentru eficientizarea acţiunilor de control la instituţiile publice, care au astfel de instalaţii şi operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburant, produse derivate, GPL, lubrifianţi. Să vedeţi câtă bătaie de cap ne va da cuvântul ‘lubrifianţi’ pentru că prima întrebare – magazinul de piese auto se încadrează?”, a precizat prefectul judeţului Buzău.

Sfat pentru primării: Prudență!

„Abordarea pe care eu o propun pentru judeţul Buzău este o abordare prudentă, în sensul de a ne familiariza foarte bine cu toată legislaţia care are trimitere la această problematică. În momentul în care adresa noastră a ajuns la primării, au început întrebările. Vă dau un exemplu, acele magazine cu specific sătesc, care în afară de obiectul lor de activitate au un rastel pe care au zece butelii, cum procedează?”, a adăugat acesta.

El a subliniat că ordinul de ministru produce anumite dificultăţi în demararea verificărilor din pricina unor termeni care fac trimitere la o activitate mult mai largă şi care ar implica un volum mare de muncă sau resursă umană implicată.

„Un element surpriză care a apărut în ordinul de ministru este că face referire şi la lubrifianţi. Lubrifianţi înseamnă până şi vaselină, uleiul pe care îl vând toate unităţile de comercializare piese auto. Asta transformă activitatea dintr-una pe care o aşteptam de verificare a facilităţilor, pe ISCIR, distanţe… Poate că o să ajungem să verificăm şi magazinele de piese auto care vând 10 litri de ulei de maşină. La momentul acesta, interpretarea ordinului cam aici ne duce şi de aici ceva dificultăţi în a porni această acţiune. Repet, pe mine cuvântul ‘lubrifianţi’ m-a aruncat puţin, nu în ceaţă, dar în altă perspectivă la acest moment”, a arătat Daniel Ţiclea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button