PoliticăȘtirile 60m.RO

ONU susține eliminarea cărbunelui din sectorul energetic

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi un grup de zeci de ţări cer renunţarea cât mai rapidă la folosirea cărbunelui în producţia de electricitate, susţinând că aceasta ar fi măsura cea mai importantă pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Dacă întreprindem acţiuni imediate pentru a termina cu combustibilul fosil cel mai murdar, cel mai poluant şi tot mai costisitor în sectoarele noastre energetice, atunci vom avea o şansă de succes”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU.

Potrivit Agerpres, acesta a sugerat anularea tuturor proiectelor pentru noi termocentrale, sistarea tuturor investiţiilor pentru exploatarea cărbunelui şi reorientarea acestora către energiile regenerabile, precum şi elaborarea de măsuri de atenuare a impactului social generat de închiderea instalaţiilor care folosesc cărbune.

Guterres a deschis o conferinţă organizată de guvernele britanic şi canadian, care conduc o coaliţie internaţională ce pledează pentru abandonarea cărbunelui ca materie primă energetică. Printre membrii acestui grup de 36 de state se regăsesc Franţa, Germania sau Italia, nu însă şi SUA, China sau India, acestea din urmă fiind cele mai mari consumatoare de cărbune.

Back to top button