Economie

Oierii spun că nu mai găsesc ciobani deși salariul este de 4.000 de lei

Crescătorii de oi spun că nu mai găsesc ciobani nici dacă le dau salarii de 4.000 de lei pe lună, iar cei cu experiență sunt atrași de ofertele din Spania, Franța sau Germania, unde sunt plătiți dublu sau chiar triplu, relatează Știrile Pro TV.

După ce a lucrat la o stână din România pe 2.500 de lei, Ion Ene s-a angajat cioban în Italia, la o fermă cu 600 de oi, unde ia peste 1.000 de euro. În plus, condițiile de muncă sunt incomparabil mai bune: e cazat într-o garsonieră confortabilă, are o lună de concediu plătit și zile libere.

”“Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, povestește ciobanul.

La 10 milioane de oi, câte sunt în România, ar fi nevoie de cel puţin 50.000 de ciobani. La noi sunt plătiți cu două 3.000 și, foarte rar, 4.000 de lei, în funcție de experiență și de mărimea turmei pe care o păstoresc. Pot primi pe lângă bani mâncare sau țigări.

Însă în țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania, ciobanii noştri încasează 1.200 de euro, chiar 1.800 de euro

Proprietarii turmelor se plâng că ciobanii pleacă după câteva zile de muncă pentru că viața la stână e grea. Unii stau doar până văd primii bani. Sătul să mai caute oameni, Eugen Gonțea, crescător de oi din Brașov, vrea să renunțe la afacere.

“Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, spune Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.

Există și varianta aplicării soluțiilor găsite de fermierii din Europa, care au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal.

“Au făcut instalații, garduri, adăpători, bagă animalele acolo și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul să meargă cu ele la pășunat”, spune Nicolae Cioranu de la Asociația Crescătorilor de Ovine Arad.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button