Oierii se revoltă în mediul online: de ce văcarii primesc ajutor de Covid iar sectorul de creștere a oilor și cel al caprelor a fost lăsat ”pe dinafară”? Este întrebarea ciobanilor pe care o primim aproape zilnic la redacție și nu de puține ori crescătorii de ovine își exprimă în mesaje nemulțumirea la adresa conducerii Ministerului Agriculturii pentru că anul acesta a făcut diferență între ei și crescătorii de vaci care primesc chiar în aceste zile Ajutorul Covid.
În mediul online s-a creat o confuzie pe care oierii o ”taxează” dur în comentarii și mesaje considerându-se discriminați de faptul că nu primesc Ajutorul Covid similar celui anunțat pentru crescătorii de vaci.
”Păi în România doar vaci sunt, de ce nu se dă și la ovine și caprine? Am înțeles, doar șmecherii au vaci și doar ei trebuie să încaseze banii și să cotizeze la partid!”, e doar unul din zecile de mesaje care ”curg” zilnic în mediul online.
Răspunsul pentru oieri e simplu: crescătorii de vaci sunt la fel de afectați de lipsa banilor în acest an pentru că nici ei nu primesc Ajutor de Covid. Banii care le sunt achitați sub această denumire provin din bugetul pentru Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) pe cap de animal și tona de lapte, ce trebuiau achitați încă din primăvara anului 2021, pentru 2020, așa cum s-a procedat în fiecare an.
În 2021 însă Ministerul Agriculturii, în acord cu liderii din sectorul zootehnic pentru creșterea vacilor, a transformat schema de ANTZ în două plăți: una ”simbolică” de 1 euro pe cap de animal și 5 lei pe tona de lapte și alta, care se află acum la plată, achitată sub formă de Ajutor Covid. Atenție, însă, văcarii nu primesc nimic în plus față de oieri, această schemă fiind plata ”de drept” pentru schema de ANTZ.
De ce a decis ministerul să plătească ANTZ-ul sub această formă? Așa cum a justificat ministrul în conferințele de presă când a fost întrebat, plata ANTZ se face sub formă de Ajutor Covid pentru a-i ”taxa” pe crescătorii care nu mai aveau animale în ferme și beneficiau de data istorică.
”Le spun fermierilor că sunt bani pe care îi folosim din Ajutorul Naţional Tranzitoriu tocmai pentru a da pe animale reale şi animale din baza de date, dar şi pentru animale care acum există în gospodării şi în ferme. Este vorba de 225 de milioane de euro”, a spus Oros, într-o conferinţă de presă.
La ajutorul de Covid pentru special bovine, achitat de la bugetul de stat, din banii alocați pentru ANTZ, cuantumul stabilit pe cap de animal este în valoare de 140,37 lei, iar cuantumul pe tona de lapte este de 541,87 lei.
Ajutorul COVID – mai primesc crescătorii în 2021 bani în plus?
Ajutorul Covid a fost achitat în 2020 ca plată ”excepțională”, tranzitorie pentru crescătorii de vaci, oi legumicultori și pomicultori.
Pentru acest an în niciuna din declarațiile sale ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu a menționat că ar intenționa să repete și în 2021 această formă de plată, deși Comisia Europeană a dat derogare ca această formă de sprijin să poată fi continuată de guvernele statelor membre.
Având în vedere că ajutoarele de stat se acordă până la sfârșitul anului în care sunt acordate, este greu de crezut că Ministerul Agriculturii din România va mai anunța o astfel de plată pentru orice sector, fie el agricol sau zootehnic.