Oficial: Șoseaua Ploiești – Bacău – Pașcani va fi autostradă, nu drum expres

Cei circa 340 de kilometri de drum rapid dintre Ploiești și Pașcani vor fi construiți la profil de autostradă și nu de drum expres, a anunțat, marți, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Decizia a fost luată în urma unui studiu care a analizat evoluția traficului în zonă până în 2050.
Autostrada Ploiești – Pașcani are traseul propus Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani. Acum există o singură secțiune în execuție – o porțiune din centura Bacăului.
„În urma rulării tuturor scenariilor în cadrul Modelului Național de Transport a rezultat ca variantă optimă implementarea la profil de autostradă a întregului sector Ploiești – Pașcani”, a anunțat CNAIR. Studiul de trafic urmează a fi supus analizării si aprobării JASPERS, consultantul oficial al Comisiei Europene, si va sta la baza documentației necesare accesării fondurilor europene nerambursabile pentru faza de execuție a autostrăzii.
”Valorile de trafic estimate în cadrul acestei studiu de trafic ne permit să tragem concluzia că scenariul cu Autostradă de la Ploiești la Pașcani atrage suficient trafic încât să rezulte necesitatea construirii acesteia. Din punct de vedere al volumelor de trafic atrase de proiect este de dorit implementarea la profil de autostradă. Testarea oricărui sector din coridor la nivel de Drum Expres va aduce o scădere a volumelor de trafic la nivel de coridor și implicit a beneficiilor pentru utilizatori, în ceea ce privește economiile de timp și siguranță/Securitate”, se arată în Studiul de tarfic pe care îl puteți citi aici.
CNAIR se așteaptă ca viitoarea autostradă A7 să preia, atunci când va fi gata, din traficul de pe DN1B și DN2, unul dintre cele mai periculoase drumuri din țară. DN2 este un drum cu o singură bandă pe sens, însă din cauza acostamentului care are o lățime generoasă șoferii au impresia greșită că drumul are două benzi pe sens și se angajează în depășiri periculoase.
Din acei circa 335 de kilometri ai autostrăzii A7, doar 16 kilometri sunt în prezent în lucru, fiind parte din centura Bacăului. Pentru restul traseului abia acum se întocmesc studiile de fezabilitate și proiectele tehnice.
Sursa: www.g4media.ro
- Știai că Olanda are de zece ori mai puține localități decât România? Și totuși, acolo totul funcționează mai bineOlanda are doar 342 de localități administrative (municipalități), în timp ce România trece de 3.180. Cu toate astea, în Olanda ai servicii publice eficiente, digitalizare reală, drumuri bune și administrație care răspunde rapid. România, în schimb, e sufocată de mii de primării, consilii locale și funcționari, multe comune fără canalizare, fără bani de investiții, dar …
- Chiar studenților care l-au votat pe Nicușor li se taie burseleIronia mușcă adânc în Bucureștiul „reformat” de Nicușor Dan. Tinerii care au stat la coadă la urne, cu speranța că votează un om al schimbării, un independent curat, un matematician onest care nu va face compromisuri, se trezesc acum loviți direct în buzunar: bursele lor sunt tăiate sau întârziate, iar universitățile intră în austeritate. Este …
- În România, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar anual din păduriRomânia trăiește un dezastru ecologic tăcut, dar constant: 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile țării, fără acte, fără explicații, fără vinovați. Este o cifră confirmată inclusiv de Inventarul Forestier Național și de fostul ministru al mediului, care a recunoscut că jumătate din lemnul exploatat nu apare în documentele oficiale. …
- Isărescu a mai „printat” niște bani pentru proeuropeni. Românii, taxați prin inflațieCând Guvernul rămâne fără bani, nu taie cheltuieli, nu reduce sinecuri, nu oprește risipele, ci apelează la soluția preferată a statelor falimentare: tiparnița. Iar Mugur Isărescu, guvernatorul etern al BNR, face jocul. Tipărește bani, acoperă găurile bugetare ale PSD, iar nota de plată vine tot în buzunarul românului de rând — sub forma inflației galopante. …
- Taxe mai mari pentru românii muncitori și corecți. Parlamentarii rămân cu suma forfetară imensăÎn România lui 2025, cei care muncesc cinstit, își plătesc taxele și duc greul economiei sunt tot cei pedepsiți. Guvernul crește din nou birurile: impozite pe muncă, TVA, contribuții – toate puse pe spatele celor care țin țara în viață. În același timp, parlamentarii își păstrează privilegiile nesimțite, în frunte cu celebra sumă forfetară de …