Oficial: Șoseaua Ploiești – Bacău – Pașcani va fi autostradă, nu drum expres

Cei circa 340 de kilometri de drum rapid dintre Ploiești și Pașcani vor fi construiți la profil de autostradă și nu de drum expres, a anunțat, marți, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Decizia a fost luată în urma unui studiu care a analizat evoluția traficului în zonă până în 2050.
Autostrada Ploiești – Pașcani are traseul propus Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani. Acum există o singură secțiune în execuție – o porțiune din centura Bacăului.
„În urma rulării tuturor scenariilor în cadrul Modelului Național de Transport a rezultat ca variantă optimă implementarea la profil de autostradă a întregului sector Ploiești – Pașcani”, a anunțat CNAIR. Studiul de trafic urmează a fi supus analizării si aprobării JASPERS, consultantul oficial al Comisiei Europene, si va sta la baza documentației necesare accesării fondurilor europene nerambursabile pentru faza de execuție a autostrăzii.
”Valorile de trafic estimate în cadrul acestei studiu de trafic ne permit să tragem concluzia că scenariul cu Autostradă de la Ploiești la Pașcani atrage suficient trafic încât să rezulte necesitatea construirii acesteia. Din punct de vedere al volumelor de trafic atrase de proiect este de dorit implementarea la profil de autostradă. Testarea oricărui sector din coridor la nivel de Drum Expres va aduce o scădere a volumelor de trafic la nivel de coridor și implicit a beneficiilor pentru utilizatori, în ceea ce privește economiile de timp și siguranță/Securitate”, se arată în Studiul de tarfic pe care îl puteți citi aici.
CNAIR se așteaptă ca viitoarea autostradă A7 să preia, atunci când va fi gata, din traficul de pe DN1B și DN2, unul dintre cele mai periculoase drumuri din țară. DN2 este un drum cu o singură bandă pe sens, însă din cauza acostamentului care are o lățime generoasă șoferii au impresia greșită că drumul are două benzi pe sens și se angajează în depășiri periculoase.
Din acei circa 335 de kilometri ai autostrăzii A7, doar 16 kilometri sunt în prezent în lucru, fiind parte din centura Bacăului. Pentru restul traseului abia acum se întocmesc studiile de fezabilitate și proiectele tehnice.
Sursa: www.g4media.ro
- Paul Gabriel Andrei: Premierul ”chel în cap” a anunțat că 2 milioane de pensionari vor plăti în plus, adică vor avea pensia scăzutăDupă ce a anunțat inițial că pragul pentru pensiile care vor plăti CASS va fi de 4000 de lei, guvernul Bolojanului a revenit și a decis că va fi de la 3000 de lei. Și premierul chel în cap a anunțat că 2 milioane de pensionari vor plăti în plus, adică vor avea pensia scăzută. …
- Statul român își îngroapă propriii giganți industriali: insolvență după insolvență în companiile naționaleÎn ultimii ani, tot mai multe companii controlate de statul român au ajuns în pragul colapsului financiar. Lipsa de investiții, conducerea numită politic și managementul ineficient au împins în faliment branduri istorice precum Romaero și Compania Națională a Uraniului. Chiar și Blue Air, compania aeriană salvată temporar printr-o naționalizare grăbită, a sfârșit în insolvență, cu …
- Peste jumătate dintre români cred că Guvernul Bolojan duce țara într-o direcție greșităNumărul românilor care cred că actualul Guvern va îndrepta România într-o direcție greșită este cu 17% procente mai mare decât al celor care sunt mulțumiți de cabinetul Bolojan, arată un sondaj INSCOP. 53,4% dintre participanții la sondaj spun că noul Guvern va îndrepta lucrurile în România într-o direcție greșită, în timp ce 36,6% dintre ei sunt …
- Marius Lulea: Cazul lui Călin Georgescu este un exemplu clar de abuz orchestrat politic, în care procurorii nu mai anchetează în numele legii, ci sub comanda unor interese de grup„Cazul lui Călin Georgescu este un exemplu clar de abuz orchestrat politic, în care procurorii nu mai anchetează în numele legii, ci sub comanda unor interese de grup. Este o execuție publică mascată într-o anchetă formală. Adevărul este că nu avem un dosar penal, ci o listă de etichete și judecăți de valoare scrise la …
- Cazul Georgescu e construit la comandă. Rechizitoriul e o rușineUn fost judecător cu experiență în penal a declarat sub protecția anonimatului că dosarul lui Călin Georgescu este „un caz fabricat la comandă politică”, iar rechizitoriul întocmit „nu ar trece nici de un examen serios la Drept penal”. „Nu am văzut niciun element solid. Totul este o înșiruire de presupuneri, opinii și interpretări forțate. Se …