Internațional

Oficial NATO de rang înalt: Ucraina ar putea ceda teritorii în schimbul aderării la alianță

Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord să renunțe la o parte din teritoriul ocupat de Rusia dacă dorește să adere la NATO, a declarat un înalt oficial al alianței, citat de Sky News.

Stian Jenssen, care ocupă funcția de șef de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a adresat presei norvegiene în cadrul unei dezbateri care a avut loc marți.

Stoltenberg a evitat mult timp, cu prudență, întrebările despre ceea ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului.

Poziția sa a fost în mod constant că este de competența Ucrainei – nu a unor terțe părți – să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

Dar, în timp ce Jenssen a reiterat această linie, a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o cale de intrare în NATO.

  • „Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el.
  • „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”.
  • „Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că poate cuceri noi teritorii.
  • „Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze”, a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze terenuri pentru a obține pacea statutul de membru NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”.

Dar această soluție ar fi direct contrară obiectivelor de pace declarate de președintele Zelenski.

Unul dintre cele 10 puncte ale așa-numitei sale formule de pace implică restabilirea granițelor Ucrainei, așa cum erau ele înainte de invazie.

Consilier Zelenski: Renunțarea la teritoriu pentru aderarea la NATO ar fi „ridicolă”

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a respins ideea o ca fiind „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal global, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris el, pe Twitter.

  • „În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță cu apetitul Rusiei pentru mai mult.
  • „Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o „pace rea” prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button