Internațional

Oficial maghiar: Liberalizarea drogurilor în Germania va avea consecinţe şi în Ungaria

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Interne, Bence Rétvári, a avertizat în cadrul unei dezbateri, care a avurt loc miercuri, la Budapesta, asupra faptului că planificata liberalizare a drogurlor în Germania va avea efecte nefavorabile asupra Ungariei, transmite Magyar Hirlap, citată de Rador Radio România.

La începutul evenimentului, Kristóf Téglásy, director strategic al Institutului de Cercetare a Drogurilor, a amintit că politicienii de stânga care participă la coaliția guvernamentală germană au depus recent un proiect de lege care ar legaliza consumul de marijuana pentru cetățenii adulți, precum și deținerea a cincizeci de grame de drog pe lună.

Proiectul de lege, care provoacă dezbateri serioase și în Germania, ar permite germanilor să păstreze acasă trei plante de cânepă de persoană pentru consumul propriu. Potrivit noii propuneri a proiectului deja oarecum înăsprit, în țară ar urma să se înființeze așa-numitele baruri de canabis, care nu ar putea fi vizitate de minori, iar astfel de baruri ar putea fi înființate doar la o anumită distanță de grădinițe și școli.

Potrivit secretarului de stat, nu există nicio garanție că cetățenii germani nu vor aduce canabis peste granițele Schengen.

Bence Rétvári a amintit că și poliția germană a reacționat la depunerea proiectului de lege. Poliţia a semnalat că nu are capacitatea de a verifica casele oamenilor pentru a vedea cine şi câţi butaşi de cânepă cultivă.

Secretarul de stat a atras atenția şi asupra faptului că dacă Germania ar legaliza, totuşi, consumul de marijuana, în afara graniţelor ţării cetățenii germani vor fi supuși legilor țării în care se află în momentul respectiv. Aşadar, dacă un cetățean german ar aduce în Ungaria marijuana cultivată legal în Germania, aceasta ar fi considerată o infracțiune aici, așa cum este și în alte state ale UE.

Potrivit lui Bence Rétvári, timpul a dovedit că cea mai strictă lege a drogurilor din Europa a intrat în vigoare în Ungaria la inițiativa partidelor de guvernământ de dreapta. În opinia sa, toleranța zero este justificată în continuare, și ținând cont de faptul că obiceiurile de consum s-au schimbat în ultimii ani, așa-numitele droguri de designer cu o compoziție aproape necunoscută și din această cauză extrem de periculoase, se răspândesc din ce în ce mai mult.

Oficialul ungar a subliniat că lista creată pentru înregistrarea acestor droguri se extinde în continuare, substanţele noi care apar pe piață sunt trecute în doar câteva săptămâni pe lista interzisă.

Secretarul de stat a numit drept o nouă evoluție importantă faptul că distribuirea unor astfel de substanțe poate fi pedepsită chiar dacă nu se afla pe lista interzisă la momentul vânzării, dar încă de la începutul posibilului proces penal factorii de decizie au clasificat-o drept interzisă.

Potrivit lui Bence Rétvári, în ultimii ani au fost inițiate proceduri penale împotriva a peste 11.000 de persoane din Ungaria pe baza listei interzise de droguri de design. Secretarul de stat a mai menţionat că liberalizarea drogurilor sub orice formă – chiar dacă în spate există o aparentă bună intenție politică – întărește cercurile criminale organizate.

Bence Rétvári a subliniat: Modul de gândire al politicienilor de stânga ai Uniunii Europene este incorect, deoarece, de exemplu, vor să rezolve problema migrației ilegale prin legalizarea acesteia. Politicienii de stânga ar acționa similar şi în cazul drogurilor, ceea ce nu ar suprima piața neagră, ci mai degrabă ar ar putea fi consolidată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button