Politică

Oferta PSD și PNL la europarlamentare: Baronii vechi și noi – slinoși corupți cu averi incomensurabile

Subiect sensibil în interiorul Coaliției Sistemului, împărțirea primelor locuri de pe lista comună PSD-PNL e aproape de a trece de prima etapă, cea a distribuirii de poziții în funcție de raportul de forțe. Pe primele locuri se înghesuie baronii vechi și noi ai sistemului, slinoși corupți cu averi incomensurabile.

PSD ar vrea să ia nu mai puțin de 12 locuri, din care partidul va decide câte va da Partidului Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu, cel care deține și trustul media Intact. În prezent, candidata eligibilă a PUSL este analfabeta Maria Grapini, de două mandate în Parlamentul European. În schimb, în PSD sunt păreri împărțite privind acordarea încă unui loc în primele 20 de persoane. Dacă ar fi să primească două locuri PUSL, cealaltă poziție ar fi spre locurile 19 sau 20, pentru a se asigura că formațiunea trage în alegeri, cu toate forțele de care dispune în mediul public.

Restul de cele 10 locuri sunt împărțite pentru membrii de partid. Pe de altă parte, liberalilor le-ar reveni 7 locuri considerate în zona eligibilă. Printre aspectele negociate este acela ca primul candidat neindependent să fie de la PSD, urmat de un liberal. De asemenea, până spre locurile 10-11 ar urma să fie o alternanță PSD-PNL, apoi se mai schimbă algoritmul de distribuție a voturilor.

Tudose și Rareș Bogdan, capi de listă. Scorpia de Voluntari vrea și ea la Bruxelles

Cel mai probabil, de la social-democrați primul candidat va fi Mihai Tudose, coordonatorul campaniei PSD pentru Parlamentul European, în timp ce de la liberali încă nu e clar, una din variante fiind Rareș Bogdan, fosta deschidere de listă a PNL din 2019, când partidul s-a clasat pe primul loc.

Printre persoanele din PSD care ar mai urma să fie pe primele poziții ar fi Claudiu Manda (provenit dintr-un fief PSD, adică Dolj), Dragoș Benea (unul din cei mai importanți lideri din Moldova), dar și Victor Negrescu (viitor raportor al bugetului UE pe 2025). Încă sunt incerte pozițiile unor persoane ca Vasile Dîncu sau Titus Corlățean. Primul, deși deține funcția de președinte al Consiliului Național, conduce o organizație slabă, Clujul, bizuindu-se însă pe sprijinul unui alt lider important la nivel național, Radu Moldovan (șeful CJ Bistrița Năsăud). Cel de-al doilea, fost ministru al Afacerilor Externe, are mapă profesională și e sprijinit de PSD Dâmbovița. Un semn de întrebare este și dacă până la urmă Gabriela Firea va accepta să plece la Bruxelles, date fiind șansele mici de a fi candidată la Primăria Capitalei.

Un loc pe listă cât mai sus e dorit și pentru șeful PSD Diaspora, Gheorghe Cârciu, un apropiat al secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Sprijinul lui Stănescu e esențial pentru ca șeful de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni să fie în primii 20.

Situația la liberali – baronii Hava, Blaga și Falcă vor un nou mandat

Și la liberali situația e complicată. Pe lângă Rareș Bogdan, un loc în față ar urma să primească și Dan Motreanu (prim-vicepreședinte), dar și Siegfried Mureșan (vicepreședinte din partea PNL la nivelul Partidului Popular European și cu relații foarte bune în cancelariile occidentale). Tot printre primele locuri ar urma să fie și o doamnă, fiind un mare semn de întrebare dacă aceea va fi Adina Vălean, actual comisar la Transporturi. „Nu a fost văzută în Modrogan deloc în ultimii ani“, susține un lider al PNL, explicând că există o mâhnire a celor din conducerea partidului față de atitudinea acesteia.

În partid e vehiculată cu șanse la un loc eligibil Alina Gorghiu, în prezent ministru al Justiției. De asemenea, doritori sunt și Gheorghe Falcă, făcând un anunț public în acest sens, dar și foști grei, ca Vasile Blaga sau Mircea Hava. Cei doi nu s-au lăsat înduplecați să renunțe la candidaturi, deși li s-a zis că pot primi locuri eligibile pentru Parlamentul României, adică să deschidă listele la Senat în anul acesta. Hava chiar a fost testat în sondajele pentru Alba Iulia, fostul edil timp de aproape decenii având o intenție de vot de peste 50%. Hava nu vrea să se întoarcă în administrația locală.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button