Politică

OCDE: În Argentina, inflația ar putea ajunge la 250% în 2024

OCDE și-a majorat puternic prognoza de inflație pentru Argentina în 2024, la 250,6%, față de 157,1% preconizat în noiembrie, în urma unei creșteri bruște a prețurilor la sfârșitul anului trecut, după venirea la putere a președintelui anarho-capitalist Javier Milei, scrie Le Figaro.

„Inflația globală s-a accelerat la sfârșitul anului 2023, ceea ce indică un puternic efect de antrenare pentru inflația medie anuală în 2024”, a explicat OCDE într-un raport publicat luni, în plină dezbatere parlamentară în Argentina asupra unui controversat pachet de reforme de dereglementare.

Creșterea prețurilor s-a accelerat puternic în Argentina în decembrie, până la 25,5%, după ce noul lider a devalorizat peso-ul cu peste 50% pentru a stabiliza o economie afectată de inflație cronică și datorii.

Pe ansamblul anului 2023, aceasta a ajuns la 211,4%, cel mai ridicat nivel din ultimele câteva decenii. „Turcia și Argentina sunt excepții”, a continuat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, „în măsura în care ratele lor de inflație semnificativ mai ridicate sunt rezultatul pozițiilor acomodante anterioare ale politicilor macroeconomice”. După ce a venit la putere, președintele Javier Milei a avertizat că, inițial, lucrurile se vor „înrăutăți” pentru economia argentiniană, cu „stagflație” – stagnarea activității combinată cu o inflație ridicată – în 2024.

Creștere fulgerătoare

Javier Milei, un economist în vârstă de 53 de ani care se descrie drept „anarho-capitalist”, a zguduit politica argentiniană într-o ascensiune fulminantă de doi ani, de la deputat în 2021 la președinte în noiembrie 2023. Potrivit acestuia, inflația ar putea fi ținută sub control în „12 până la 24 de luni”. Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat miercuri că guvernul argentinian a luat „măsuri îndrăznețe pentru a restabili stabilitatea macroeconomică și a începe să abordeze obstacolele din calea creșterii”.

Dar acest lucru nu a împiedicat instituția cu sediul la Washington, care preconiza o creștere de 2,8% în Argentina în 2024, să își revizuiască marți previziunile și să anticipeze o recesiune de 2,8% în cea de-a treia economie din America Latină, ca urmare a măsurilor de austeritate. Țara ar fi astfel singura țară din G20 în recesiune în 2024. Luni, OCDE a prognozat, de asemenea, o recesiune mai profundă decât se aștepta anterior în Argentina, de 2,3% în acest an, față de o estimare anterioară de 1,3%. O revenire este așteptată în 2025, cu o creștere de 2,6% potrivit OCDE și de 5% potrivit FMI.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button