Știrile 60m.RO

Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul care înconjoară originea megaliţilor de la Stonehenge

Oamenii de ştiinţă au descifrat un mister care înconjoară de multă vreme monumentul neolitic Stonehenge, identificând locul de origine al multora dintre megaliţii ce alcătuiesc această structură celebră din comitatul englez Wiltshire, graţie unui eşantion ce a fost păstrat timp de mai multe decenii în Statele Unite, informează Reuters.

Testele geochimice arată că 50 dintre cei 52 de megaliţi din gresie de culoare gri-pal, cunoscuţi sub numele de „sarsen”, au o origine comună, aflată la o distanţă de circa 25 de kilometri într-un sit denumit West Woods, la marginea colinelor Marlborough din comitatul Wiltshire, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă britanici.

Acei „sarsen” au fost ridicaţi la Stonehenge în jurul anului 2500 î.e.n. Cel mai mare dintre ei are înălţimea de 9,1 metri. Cel mai greu cântăreşte aproximativ 30 de tone.

„Pietrele sarsen alcătuiesc legendarul cerc exterior şi trilitonul central (două pietre verticale care susţin o piatră orizontală) în formă de potcoavă de la Stonehenge. Sunt uriaşe”, a declarat David Nash, specialist în geomorfologie la Universitatea Brighton şi coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.

„Modul în care au fost aduse până în acest sit face în continuare subiectul unor speculaţii. Ţinând cont de mărimea pietrelor, ele ori au fost târâte, ori împinse pe buşteni până la Stonehenge. Nu cunoaştem ruta exactă, dar acum cunoaştem măcar punctul de pornire şi punctul de oprire”, a adăugat David Nash.

Originea pietrelor vinete de la Stonehenge, care au dimensiuni mai mici, a fost depistată în Pembrokeshire, în Ţara Galilor, la o distanţă de 250 de kilometri, însă originea pietrelor „sarsen” sfidase până acum toate tentativele de identificare.

Un eşantion prelevat dintr-o piatră „sarsen”, extras în timpul unei operaţiuni de conservare la sfârşitul anilor 1950, când tije metalice au fost inserate pentru a stabiliza un megalit fisurat, a furnizat oamenilor de ştiinţă o serie de informaţii cruciale. Eşantionul a fost oferit drept suvenir unui bărbat, Robert Phillips, care a lucrat pentru compania implicată în activităţile de conservare şi care se afla la faţa locului în momentul forajului.

Robert Phillips a luat mostra cu el, cu permisiunea autorităţilor britanice, atunci când a imigrat în Statele Unite în 1977, locuind iniţial la New York, apoi în Illinois, California şi, în cele din urmă, în Florida. Robert Phillips, care a murit în acest an, a decis să trimită eşantionul înapoi în Marea Britanie pentru a fi cercetat de oamenii de ştiinţă, în 2018.

Cercetătorii au analizat fragmente din eşantion – testările invazive fiind interzise asupra megaliţilor la faţa locului – pentru a determina amprenta geochimică a pietrei „sarsen” din care fusese prelevat. Amprenta descoperită s-a potrivit cu cea a depozitelor de gresie aflate în West Woods pentru 50 dintre cei 52 de megaliţi de la Stonehenge.

Sursa: www.g4media.ro

  • Marius Lulea (AUR): Planul B al coaliției toxice: USR-PMP-FD
    La acest moment panica este mare la PSD și PNL deoarece nu au nici o șansă să dea primarul orașului București, nu au nici o șansă să dea președintele României și nu mai au nici o șansă, chiar și cu UDMR, să aibă mai mult de 50% din voturile de la alegerile parlamentare. Nu o …
  • Sorin Lavric (AUR): În timp ce coaliția PSD-PNL se pregătește să fraudeze alegerile, ca să pună din nou stăpânire pe toată țara, economia țării a ajuns în colaps
    Că actuala coaliție aflată la guvernare are deja reflexe comuniste nu mai este nicio o noutate pentru nimeni. Comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare, cu încălcarea tuturor regulilor democratice, precum și a recomandărilor făcute de către Comisia de la Veneția, demonstrează din plin deprinderile dictatoriale ale celor două partide. Iar în timp ce coaliția PSD-PNL …
  • Ciolacu, blat cu mafia corporațiilor străine: Supermarket-urile rămân deschise
    Capul mafiei din fruntea guvernului României, Marcel Ciolacu, nu dorește să închidă supermarket-urile în weekend deși acest lucru ar favoriza producătorii români. Totul este lăsat la mila corporațiilor străine. „În încheiere, vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârşit de săptămână. Din semnalele primite din rândul …
  • Ciolacu duce țara în faliment. Deficitul bugetar este colosal
    Marius Lulea, Prim-vicepreședintele AUR, a lansat un atac fără precedent asupra coaliției PSD-PNL, acuzându-le de subminarea democrației prin menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin. Această metodă, potrivit lui Lulea, nu doar că este profund nedemocratică, dar a și facilitat apariția și consolidarea unor adevărați „baroni locali”, care domnesc peste comunitățile …
  • PSD și PNL nu se înțeleg pe ciolan la Brașov
    PNL şi PSD nu pot avea un candidat comun pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Braşov, aşa cum au pentru Primăria municipiului Braşov, din cauza „aroganţei” ministrului Dezvoltării, liberalul Adrian Veştea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca. Acesta a afirmat că lui Adrian Veştea, lider al PNL Braşov, ar trebui „să-i …
Back to top button