Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul care înconjoară originea megaliţilor de la Stonehenge

Oamenii de ştiinţă au descifrat un mister care înconjoară de multă vreme monumentul neolitic Stonehenge, identificând locul de origine al multora dintre megaliţii ce alcătuiesc această structură celebră din comitatul englez Wiltshire, graţie unui eşantion ce a fost păstrat timp de mai multe decenii în Statele Unite, informează Reuters.

Testele geochimice arată că 50 dintre cei 52 de megaliţi din gresie de culoare gri-pal, cunoscuţi sub numele de „sarsen”, au o origine comună, aflată la o distanţă de circa 25 de kilometri într-un sit denumit West Woods, la marginea colinelor Marlborough din comitatul Wiltshire, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă britanici.

Acei „sarsen” au fost ridicaţi la Stonehenge în jurul anului 2500 î.e.n. Cel mai mare dintre ei are înălţimea de 9,1 metri. Cel mai greu cântăreşte aproximativ 30 de tone.

„Pietrele sarsen alcătuiesc legendarul cerc exterior şi trilitonul central (două pietre verticale care susţin o piatră orizontală) în formă de potcoavă de la Stonehenge. Sunt uriaşe”, a declarat David Nash, specialist în geomorfologie la Universitatea Brighton şi coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Advances.

„Modul în care au fost aduse până în acest sit face în continuare subiectul unor speculaţii. Ţinând cont de mărimea pietrelor, ele ori au fost târâte, ori împinse pe buşteni până la Stonehenge. Nu cunoaştem ruta exactă, dar acum cunoaştem măcar punctul de pornire şi punctul de oprire”, a adăugat David Nash.

Originea pietrelor vinete de la Stonehenge, care au dimensiuni mai mici, a fost depistată în Pembrokeshire, în Ţara Galilor, la o distanţă de 250 de kilometri, însă originea pietrelor „sarsen” sfidase până acum toate tentativele de identificare.

Un eşantion prelevat dintr-o piatră „sarsen”, extras în timpul unei operaţiuni de conservare la sfârşitul anilor 1950, când tije metalice au fost inserate pentru a stabiliza un megalit fisurat, a furnizat oamenilor de ştiinţă o serie de informaţii cruciale. Eşantionul a fost oferit drept suvenir unui bărbat, Robert Phillips, care a lucrat pentru compania implicată în activităţile de conservare şi care se afla la faţa locului în momentul forajului.

Robert Phillips a luat mostra cu el, cu permisiunea autorităţilor britanice, atunci când a imigrat în Statele Unite în 1977, locuind iniţial la New York, apoi în Illinois, California şi, în cele din urmă, în Florida. Robert Phillips, care a murit în acest an, a decis să trimită eşantionul înapoi în Marea Britanie pentru a fi cercetat de oamenii de ştiinţă, în 2018.

Cercetătorii au analizat fragmente din eşantion – testările invazive fiind interzise asupra megaliţilor la faţa locului – pentru a determina amprenta geochimică a pietrei „sarsen” din care fusese prelevat. Amprenta descoperită s-a potrivit cu cea a depozitelor de gresie aflate în West Woods pentru 50 dintre cei 52 de megaliţi de la Stonehenge.

Sursa: www.g4media.ro

 • Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Rusia nu este recunoscut de țara noastră
  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunţat de Rusia, în acest moment neexistând un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană. „România este parte din UE şi încheie precontracte cu entităţi din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menţionat”, a declarat şeful statului, potrivit
 • Primii 1000 de ieșeni care donează sânge în perioada stării de alertă primesc câte 500 de lei
  Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţa joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va plăti câte 500 de lei primilor 1000 de donatori de sânge din perioada stării de alertă. Edilul a afirmat că, din cauza pandemiei de COVID-19, multe persoane sunt reticente în a merge nu doar la spitale, ci şi să
 • Descindere eronată: În loc să intre la frații lui Emi Pian, mascații au dat năvală peste un coleg de la Serviciul de Acțiuni Speciale
  Eroare în timpul perchezițiilor de ieri de la Clanul Duduianu: polițiștii au ajuns la un coleg de-al lor, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, în loc să nimerească acasă la unul dintre frații lui Emi Pian, interlopul decedat în urma scandalului de acum o săptămână. Ieri dimineață, polițiștii de la Serviciul Omoruri aveau mandat de
 • Regatul Unit estimează un posibil acord cu UE în septembrie
  Negociatorul-șef al Regatului Unit, David Frost, estimează că un acord privind viitoarele relații cu Uniunea Europeană poate fi încheiat în septembrie, înaintea reuniunii liderilor europeni de la începutul lui octombrie, care va avea pe agendă acest subiect. „După cum spunem, nu dorim un acord special sau unic. Vrem o înțelegere care să aibă ca nucleu
 • Iohannis a promulgat legea care blochează toate privatizările
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea inițiată de PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat. Legea „privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae și semnat de mai mulți colegi de partid, a fost votat de Parlament pe 10 iunie, în
%d blogeri au apreciat: