Știrile 60m.RO

O treime din centralele electrice din Ucraina au fost distruse. OMS avertizează că va urma o iarnă „brutală”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că până la o treime din toate centralalele electrice au fost atacate de rachete şi drone ruseşti în ultima săptămână, provocând „pene masive de curent în întreaga ţară”.

Liderul ucrainean a calificat aceste lovituri împotriva infrastructurii energetice drept „atacuri teroriste” şi a spus că acest lucru înseamnă că nu mai există „niciun spaţiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, potrivit unei postări pe Twitter.

De mai bine de o săptămână, Rusia a intensificat bombardamentele aeriene împotriva a zeci de oraşe şi localităţi, utilizând inclusiv drone ucigaşe pe scară largă. Ucraina şi susţinătorii săi occidentali suspectează că acestea sunt drone de fabricaţie iraniană, ceea ce a determinat UE să ameninţe marţi cu noi sancţiuni împotriva Teheranului.

Zelenski a declarat, într-o postare separată pe reţelele de socializare, că forţele ruse acţionează „insidios – ucid civili, lovesc locuinţe, infrastructura”, potrivit unei declaraţii Telegram.

„Din cauza terorii rachetelor ruseşti în unele oraşe şi regiuni din Ucraina, lucrătorii din domeniul energiei trebuie să limiteze furnizarea de energie electrică pentru ca întregul sistem să funcţioneze în mod stabil”, a avertizat Zelenski.

The Hill a scris marţi despre unele dintre cele mai recente lovituri: „Oraşul Jitomir, care se află la vest de capitala Kiev, a rămas fără energie electrică după ce o dublă lovitură cu rachete a vizat marţi o instalaţie energetică”. Raportul a mai observat că „în Kiev, loviturile cu rachete au avariat două instalaţii energetice, iar luni oraşul a fost bombardat de valuri de drone sinucigaşe care au explodat”.

Al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkiv, care se află în apropierea graniţei cu Rusia, a fost de asemenea lovit într-un atac major asupra infrastructurii sale energetice. Acest lucru a ameninţat reţeaua electrică într-un oraş cu o populaţie de aproape 1,5 milioane de locuitori înainte de război. Reuters a numit-o „campanie deliberată de distrugere a instalaţiilor de electricitate şi apă înainte de iarnă”.

Între timp, cele două regiuni ruseşti Belgorod şi Kursk au declarat că populaţiile lor au fost terorizate de atacurile de bombardament din partea ucraineană a frontierei. „Traficul feroviar în regiunea Belgorod a fost oprit temporar după ce un bombardament a lovit o gară şi a avariat şinele de cale ferată, a scris guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, pe canalul său oficial Telegram”, relatează The Moscow Times.

„Un om a fost rănit de schije în picioare şi două sate au suferit întreruperi de energie electrică, a adăugat el”, potrivit publicaţiei. „În regiunea Kursk, guvernatorul Roman Starovoit a raportat că Ucraina a bombardat satele Tetkino şi Popovo-Lejaci, soldate de asemenea cu întreruperi de energie electrică în regiune.”

Aceste noi valuri de atacuri ruseşti asupra energiei Ucrainei au loc în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un avertisment pentru Ucraina şi poate chiar pentru întreaga Europa:

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri P. Kluge, a declarat în cadrul briefingului de presă că organizaţia lucrează pentru a anticipa şi a se pregăti pentru provocările iernii „brutale” care se apropie, în cadrul răspunsului său umanitar la războiul Rusiei împotriva ţării.

Kluge a remarcat că riscul de COVID-19, degerături, hipotermie, pneumonie, accident vascular cerebral şi atac de cord va creşte probabil în rândul ucrainenilor care trăiesc „în condiţii precare”, fie în adăposturi care nu corespund standardelor, fără acces la încălzire sau prin mutarea regulată în diferite locaţii.

„Distrugerea caselor şi lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii avariate ar putea deveni o chestiune de viaţă şi de moarte dacă oamenii nu-şi pot încălzi locuinţele”, a subliniat Kluge.

În pofida ajutorului umanitar de miliarde de dolari care continuă să ajungă la Kiev din partea guvernelor aliate occidentale, degradarea infrastructurii ar putea dura încă ani de zile pentru a fi reparată, mai ales în condiţiile ameninţătoare din timpul războiului şi a provocărilor logistice legate de obţinerea de piese pentru a face reparaţii rapide.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button