Social

O treime din blocurile din București nu au apă caldă de câteva săptămâni

De câteva săptămâni, aproape în fiecare zi, o treime din blocurile din București racordate la sistemul de termoficare sunt fără apă caldă. Oamenii spun că după câteva zile de așteptare primesc apă caldă o zi, apoi iar sunt probleme câteva zile, astfel că se spală la ligean. Reprezentanții Termoenergetica spun că CET Sud este oprit în iulie pentru revizie, iar rețeaua este atât de stricată încât apa caldă nu mai ajunge de la CET Progresu până în Colentina, Pantelimon sau Vitan. De la 1 august va fi mai bine, promite directorul Termoenergetica.

”Vecinii au început să-și ia dușuri de camping, în care bagă apă încalzită pe aragaz”

Nicoleta locuiește în Aviației, unul dintre cele mai bune cartiere din oraș, însă în luna iulie și-a spălat aproape în fieccare zi copiii la lighean, cu apă încălzită pe aragaz. Ea spune că apa caldă vine căte o zi, apoi dispare timp de mai multe zile.

 • ”Pot număra pe degetele de la o mâna zilele în care am avut apă caldă în această lună. Aseară (n.r. duminică) a venit apa caldă, în sfârșit, după mai mult de o săptămâna în care am spălat copiii la lighean (8-9 zile).
 • Înainte de asta, am rămas fără apă caldă vreo 5 zile, apoi o singură zi a curs apă caldă, după care s-a oprit din nou.
 • Inițial, era vorba să fie oprită 6 zile. Dar când trebuia să vină au extins termenul cu încă câteva zile”, a declarat Nicoleta pentru HotNews.ro.

Ea spune că mai mulți vecini și-au cumpărat boilere.

 • ”Toți vecinii fără centrală și-au pus boiler și în aceeași direcție vom merge și noi. Sincer, apa caldă a devenit așa o raritate în Aviației încât când mă întreabă cineva când am avut ultima oară apă caldă chiar nu știu ce să îi răspund pentru că nu îmi mai amintesc”, a explicat femeia.

Laurențiu locuiește în cartierul Timpuri Noi. Nici aici nu a fost apă caldă aproape toată luna.

 • ”Pe 5 iulie s-a oprit apa caldă. Pe site-ul Termoenergetica era anunțat că e o avarie și că îi dau drumul pe 8. Pe 8 iulie însă, o amânare, până pe 10. Nici pe 10 iulie n-a fost să fie, s-a anunțat că pe 12, apoi pe 15, iar acum pe 22. Oamenii din bloc spun că va fi, de fapt, pe 25. Practic, trei săptămâni fără apă caldă”, a explicat Laurențiu.

El spune că unii vecini și-au cumpărat dușuri de camping.

 • ”Vecinii au început să-și ia dușuri de camping, în care bagă apă încalzită pe aragaz. Asta acum. La iarna va fi bataie și pe sacii de dormit în magazinele de profil, la cum se arată lucrurile”, ne-a mai povestit Laurențiu.

Alina locuiește în cartierul Berceni, lângă CET SUD. Ea spune că aici nu au fost niciodată probleme cu apa caldă și căldura, până acum.

 • „Din luna iunie și până la începutul lunii iulie, nu am avut apă caldă timp de 3 săptămâni, atunci când primarul Capitalei a spus că „cetățenii au fost anunțați”. În acea perioadă, au fost și zile cu temperatura de 38 de grade.
 • Am sperat că după cele 3 săptămâni nu vor mai fi probleme cu apa caldă. Numai că, chiar în săptămâna în care apa caldă a fost redeschisă, ea a curs doar vreo două zile, după care a fost din nou rece.
 • Acum, zilele în care este apă caldă și în care nu este alternează, dar sunt mereu perioade de câte 2-3 zile sau chiar mai mult când nu este apă caldă.
 • În plus, nu suntem niciodată anunțați, și cum pe țeavă apa nu este oprită, ci curge rece, trebuie să lași mereu apa să curge minute sau zeci de minute ca să vezi dacă vine caldă sau nu”, a povestit ea pentru HotNews.ro.

Ce explicații are Termoenergetica

Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a declarat pentru HotNews.ro că în luna iulie CET sud este oprit pentru revizie și, deși se furnizează apă caldă din alte CET-uri, rețeaua este atât de deteriorată încât apa caldă nu mai ajunge la capetele de rețea.

 • ”Pe perioada de vară sunt revizii și reparații în vederea pregătirii sistemului pentru sezonul de iarnă. În luna iulie, CET Sud este oprit și se funcționează cu CET Progresu și CET Vest.
 • Din cauza faptului că rețeaua are pierderi foarte mari și se funcționează cu presiuni scăzute este foarte greu ca agentul termic să ajungă din CET Progresul sau din CET Vest tocmai în Colentina, Pantelimon, Aviației sau zona Vitan.
 • Din această cauză o avarie pe o magistrală presupune oprirea apei calde și lucrări de reparații pe magistrala respectivă pentru a relua funcționarea. Atunci când sunt toate CET-urile în funcțiune, dacă avem o problemă pe o magistrală alimentăm pe celălalt CET, pe altă magistrală, avem soluții.
 • Acum vara nu avem această posibilitate deoarece și CET-urile au reviziile lor, necesare pentru buna funcționare a sistemului, și atunci când se sparge magistrala suntem nevoiți să oprim”, a explicat Claudiu Crețu.

Întrebat de ce se tot schimbă termenul anunțat pentru pornirea apei calde și nu se spune de la bun început cât vor sta oamenii fără apă caldă, Claudiu Crețu spune că datele sunt corecte, se remediază avaria la timp, dar când încarcă sistemul, țeava crapă în altă parte:

 • ”Se întâmplă o avarie pe magistrală, se remediază, iar la momentul încărcării rețelei, se sparge din nou la câteva sute de metri distanță și suntem nevoiți să oprim din nou pentru a remedia si cealată avarie. Sau au apă o zi-două, iar apoi se sparge în altă parte și trebuie să oprim iar”.

Întrebat de ce nu se oprește apa caldă dacă nu este în parametri, acesta spune că uneori este oprită, dar alteori nu, din motive tehnice:

”În unele locuri este oprită, în unele locuri se începe încărcarea instalației și se sparge țeava atunci, deci vine apă rece. Este foarte multă apă rece care se introduce în sistem ca să mențină presiunea, sunt cele 2000 t pe oră care curg din țevi în pământ și trebuie înlocuite cu apă rece, iar spre capetele de rețea ajunge apă rece.

Deci, oprim cât lucrăm, iar când începem încărcarea, spre capetele de coloană durează o zi-două până ajunge apa caldă”.

Directorul companiei mai spune că, pe lângă avarii, apa caldă este oprită și pentru lucrări de investiții:

 • ”Are legătură și cu lucrările de investiții. Fiind aceste lucrări pe magistrală suntem, nevoiți să folosim alte trasee de conductă pentru a putea livra mai departe și debitul și presiunea nu mai sunt aceleași. Dar fără aceste lucrări, riscăm iarna să nu mai putem da căldură deloc”.

Întrebat când va fi mai bine, directorul Termoenergetica a spus că din luna august:

 • ”Avem lucrări care în două-trei zile se vor închide. Noi sperăm ca la finalul acestei săptămâni să avem apă caldă. Ce nu știu însă este dacă joi sau vineri se sparge conducta în altă parte.
 • CET Sud va fi pornit de la 1 august, de atunci va fi cu siguranță mai bine.
 • Până atunci ne chinuim în fiecare săptămână să remediem din avariile existente și să punem sistemul în funcțiune. Dacă nu se mai sparge țeava, vor fi zile cu apă caldă, dacă se sparge, nu va fi apă caldă”.

El susține că vara viitoare nu vor mai fi probleme de acest fel.

 • ”Sperăm ca această vară să fie ultima în care avem probleme așa mari cu apa caldă deoarece se lucrează și la instalarea unor cazane pe amplasamentul fostului CET Titan și vara viitoare, când CET Sud va fi în revizie, vom putea să dăm apă caldă din zona Titan pentru cartierele adiacente, Vitan, Pantelimon, Iancului.
 • Din păcate acum nu avem nicio altă sursă și trebuie să dăm apă caldă tocmai din CET Progresu, pe țevile ciuruite pe care le avem, să ducem apa caldă până în Pantelimon”, a mai explicat directorul companiei.

Cine plătește apa caldă care e rece?

Te-ai trezit dimineața și vrei să faci un duș, înainte să pleci la muncă. Dai drumul la apă caldă și aștepți un minut, două, trei, cinci, zece, douăzeci. În loc de apă caldă curge apă rece, dar apometrul înregistrează consum de apă caldă, care se regăsește apoi pe factura la întreținere. De ce plătesc cetățenii apa rece la preț de apă caldă?

În primul rând, Compania Municipală Termoenergetica trebuie să asigure o temperatură a apei calde de minim 50 de grade. Practic apă caldă este ce depășește această temperatură, potrivit contractului.

Acum, sunt două situații în care apa caldă vine rece.

Prima – Termoenergetica livrează apă caldă sub parametri, adică mult sub 50 grade, deci apa caldă nu prea e caldă. Oamenii dau drumul la robinet, așteaptă, dar curge doar apă călâie. Uneori este atât de rece încât nici nu pot să facă duș. Apometrul înregistrează consumul, iar metri cubi consumați astfel se găsesc pe factură la final de lună.

Termoenergetica, furnizorul de apă caldă, spune că facturează cât livrează, numărul de gigacalorii furnizate fiind înregistrat pe contorul de la subsolul blocului. Adică dacă livrează apă mai rece, consumatorii plătesc mai puțin fiindcă se înregistrează mai puține gigacalorii.

Dacă întrebi asociațiile de proprietari, acestea au însă alt punct de vedere și spun că sistemul este incorect, iar consumatorul iese în pierdere.

Radu Opaina, fondator Federația Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET spune că populația nu ar trebui să plătească apa caldă dacă aceasta nu are temperatura stipulată în contract.

 • „Nimeni nu respectă contractul, legea. Este adevărat, Termoenergetica facturează câte gigacalorii furnizează, dar prin contract au obligația să asigure o anumită temperatură. Iar dacă nu respectă, au obligația să despăgubească clientul, fiindcă populația suferă din cauza asta, nu poate să se spele.
 • Așa spune legea, să stabilească despăgubiri celor care nu le pot asigura parametri contractuali.Dar oamenii fie nu se duc, și dacă s-au dus nu au primit nimic”, a explicat Opaina pentru HotNews.ro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button