Știrile 60m.RO

NYT: Austria se luptă să rămână dependentă de gazul din Rusia

În cele 17 luni de când Moscova a ordonat soldaților să intre pe teritoriul ucrainean, țările din Europa s-au mișcat cu o viteză surprinzătoare pentru a-și reduce dependența îndelungată de gazul rusesc ieftin. Germania, care a primit 55% din aprovizionarea sa din Rusia înainte de război, acum importă zero. Polonia, Bulgaria și Republica Cehă au oprit sau sunt aproape de a opri fluxurile. Și Italia a redus constant importurile și se angajează să nu mai aibă gaze naturale rusești până la sfârșitul acestui an.  Austria, prima țară vest-europeană care a semnat un contract de gaz cu Uniunea Sovietică în 1968, de zeci de ani a fost puternic dependentă de gazul transportat din Rusia. 

Austria, care a primit aproape 80% din gazul său de la Rusia înainte de invazia din Ucraina, a primit încă mai mult de jumătate din total din Rusia în mai. Și în martie, când cererea a fost mai mare, cifra a ajuns la 74%. Atâta timp cât Rusia vinde gaz, Austria îl va cumpăra, a declarat luna aceasta directorul executiv al companiei austriece de energie OMV Group. 

Dificultățile guvernului austriac de a se dispensa de gazul rusesc, lucru pe care s-a angajat să-l facă, au atras plângeri din partea criticilor care spun că plățile pentru gaze ale Austriei ajută la finanțarea mașinii de război a Moscovei.  „Nu cred că fac suficient”, a spus Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală de la Școala de Afaceri Internaționale și Publice a Universității Columbia: „Guvernul Austriei este printre cei mai prietenoși cu Rusia”. 

Un motiv important pentru care Uniunea Europeană nu a inițiat nicio sancțiune oficială împotriva importurilor de gaze rusești, cum ar fi cele care se aplică petrolului și cărbunelui rusesc, este că Austria și alți cumpărători uriași au susținut că au nevoie de el, scrie New York Times. Și unele țări europene rămân cumpărători de gaz natural lichefiat rusesc, care ajunge cu vaporul, deși cantitatea totală vândută este o mică parte din volumele care ajungeau pe continent prin conducte.  

Întrebarea este dacă guvernul de la Viena acționează împotriva Rusiei suficient de repede

O întrerupere imediată ar duce la ruina economică și la șomaj în masă, a avertizat anul trecut cancelarul austriei Karl Nehammer. Leonore Gewessler, ministrul energiei și membru al Partidului Verzilor progresist în guvernul de coaliție al Austriei, a declarat că guvernul își menține angajamentul să pună capăt importurilor de gaze naturale rusești până în 2027.  Dar „nu este ușor să anulezi ani și decenii de politici greșite în doar câteva luni sau într-un an”, a adăugat Gewessler. Și, ca țară fără ieșire la mare, Austria, spre deosebire de Germania, Italia sau Grecia, nu poate construi pur și simplu terminale pentru ca navele să poată transporta gaze naturale lichefiate. 

Austria rămâne oficial neutră – un principiu înscris în Constituția sa din 1955, când sfârșitul ocupației sale postbelice a fost în cele din urmă negociat cu Uniunea Sovietică. Ca urmare, nu este membru al alianței militare americane și europene, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Țara a condamnat ferm invazia Ucrainei, a primit refugiați și a permis ca transporturile de arme către Ucraina să treacă granițele acesteia. Dar, în timp ce gigantul energetic rus Gazprom a încetat brusc să aprovizioneze multe țări europene, Austria a continuat să primească alocația integrală și a obținut aprobarea Rusiei de a plăti cu euro în loc de ruble. 

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban este în mod clar cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană. Dar reticența Vienei de a trece mai repede la alte surse de energie a stârnit îngrijorarea că Austria rămâne prea strâns legată de interesele Rusiei. „Elita politică din Austria este, după părerea mea, printre cele mai simpatice cu Rusia”, a spus Grzegorz Kuczynski, directorul programului Eurasia la Institutul din Varșovia. „Prin urmare, cred că Viena va încerca să influențeze o politică mai puțin confruntatoare a UE față de Moscova”. 

Legăturile politice cu Putin

Kuczynski s-a referit la figuri precum Karin Kneissl, un fost ministru de externe care, la nunta ei din 2018, a făcut furori dansând cu Vladimir V. Putin, președintele rus, și i-a acceptat un cadou de cercei cu safir în valoare de 50.000 de euro. În 2021, ea s-a alăturat consiliului de administrație al Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei, deși a plecat sub presiune după ce au fost propuse sancțiuni în mai 2022. 

Alte personalități politice austriece au avut, de asemenea, legături cu Rusia înainte de invazia de anul trecut. Câțiva foști lideri naționali de top au servit în consiliile de conducere ale companiilor și organizațiilor rusești. Wolfgang Schüssel, un fost cancelar, a fost în consiliul de administrație al Lukoil, cea mai mare corporație privată din Rusia. El a demisionat la o lună după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. 

Partidul Libertății de extremă-dreapta, care a avut legături strânse cu partidul Rusia Unită a lui Putin și a câștigat teren în sondajele de opinie publică, a ieșit din Parlament în martie, în timpul unui discurs al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

Acordul între Austria și Rusia

Actualul acord cu Gazprom, la a cărui semnare în 2018 au fost prezenți Sebastian Kurz, cancelarul austriac la acea vreme, și Vladimir Putin, cere Austriei să cumpere șase miliarde de metri cubi de gaz pe an și rămâne în vigoare pentru o perioadă neobișnuită de lungă — până în 2040. Compania a fost, de asemenea, un susținător financiar al conductei Nord Stream 2, acum avariată, între Rusia și Germania, 

De când a început invazia, OMV, compania energetică austriacă, a cheltuit 7 miliarde de euro, aproximativ 7,7 miliarde de dolari, pe gazul rusesc. 

Alfred Stern, directorul executiv al OMV, a declarat într-un interviu recent pentru The Financial Times că „vom continua să luăm aceste cantități de la Gazprom” atâta timp cât sunt disponibile. OMV nu a răspuns solicitărilor repetate de comentarii ale NYT. Dar, vineri, compania a anunțat un acord pe 10 ani pentru a cumpăra gaze de la gigantul energetic BP, începând cu 2026, pentru a „impulsa diversificarea continuă a sursei de aprovizionare”, a spus domnul Stern într-un comunicat. 

Guvernul austriac deține aproximativ 30% din OMV. Emiratele Arabe Unite dețin 25%. 

Conductele din Ucraina, cheia dependenței de Rusia

Deciziile oficiale pot fi depășite de evenimente în orice caz. Actualul contract de cinci ani, care i-a permis Gazpromului să continue transportul de gaze naturale din Rusia către Europa prin conducte care traversează Ucraina în ciuda războiului, expiră la sfârșitul anului viitor, iar guvernul de la Kiev a indicat că nu va reînnoi această afacere. 

Conductele ucrainene transportă aproximativ 5% din importurile de gaze ale Uniunii Europene, potrivit doamnei Corbeau, de la Centrul pentru Politica Energetică Globală. Încetarea utilizării lor ar lăsa TurkStream, legătura directă dintre Rusia și Turcia, drept singurul punct de intrare pentru gazul prin conducte în Europa. 

„Ceasul trece”, a spus Corbeau despre aranjamentul de tranzit din Ucraina. Când vine vorba de aprovizionarea cu gaze din Rusia, Austria „trăiește din timp împrumutat”. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button