Politică

Nu mai sunt bani pentru salariile profesorilor: bani doar pentru clientela politică

Ministrul Educației spune că, deocamdată, nu este clar cum vor fi mărite salariile cadrelor didactice de la 1 ianuarie. Ligia Deca anunță că Ministerul Educației are nevoie de încă 9 miliarde de lei pentru a putea plăti în 2023 toate salariile din domeniu, bursele și transportul elevilor navetiști.

Ministerul Educației cere Guvernului încă nouă miliarde de lei pentru salarii, transportul elevilor, burse și utilități

Ligia Deca promite că, în prima ședință, Guvernul va aproba lista cu cele 450 de școli ai căror elevilor vor avea o masă caldă zilnic.

Abia după publicarea listei în Monitorul Oficial, primăriile vor putea organiza licitații, ceea ce înseamnă că cei 180 de mii de elevi beneficiari vor putea primi o masă de prânz din partea statului cel mai devreme, în câteva săptămâni.

Ministrul justifică întârzierea programului prin faptul că legea învățământului preuniversitar, care prevede masă caldă pentru un milion de elevi, de anul viitor, s-a suprapus cu o legislație mai veche.

„A durat puțin mai mult pentru a se găsi o soluție legală, în așa fel încât să putem merge cu un proiect pilot anterior și pe noua legislație.”

Întrebată de ce valoarea mesei calde a rămas tot 15 lei, deși prețurile alimentelor au crescut față de anul trecut, Ligia Deca a spus că Ministerul Finanțelor a aprobat cheltuirea a doar 195 de milioane de lei în acest scop.

„Aceasta este suma aprobată inclusiv de Ministerul Finanțelor. Vorbim despre alte sume începând cu anul următor”, spune titulara de la Educație.

Ministerul nu a rezolvat încă nici problema plăților către autoritățile locale pentru decontarea transportului elevilor navetiști. Ligia Deca spune că banii ar putea fi trimiși primăriilor „în decurs de câteva săptămâni”.

Ministerul Educației a cerut Guvernului să-i aloce la rectificarea bugetară, încă 9 miliarde de lei pentru a avea cu ce să plătească inclusiv naveta copiilor, dar și bursele elevilor în următoarele două luni.

Ligia Deca: Am cerut sumele pentru a putea onora obligațiile noastre în ce privește salariile, odată cu intrarea în vigoare a măririlor salariale, care pe medie sunt undeva între 20 și 5 și 30% pentru tot personalul din învățământ.

Reporter: Cât ați cerut?

Ligia Deca: Aproape 9 miliarde.

Reporter: Mult!

Ligia Deca: Din care aproximativ 3,8 miliarde, da, sunt obligațiile vizând salariile. Deci ce ne trebuie în plus până la finele anului pentru a putea plăti drepturile salariale.

Guvernul nu a stabilit însă când va face rectificarea.

Ligia Deca subliniază că cele nouă miliarde de lei sunt necesare și pentru plata angajaților din sistem în lunile noiembrie și decembrie (3,8 miliarde de lei), dar și pentru achitarea burselor elevilor și pentru plata utilităților la școli.

Manualele de liceu, vechi de 20 de ani, se schimbă abia peste alți doi

În luna mai, la one2one, directorul Departamentului pentru Științele Educației de la Facultatea de Psihologie din București, conferențiarul universitar Firuța Tacea, atrăgea atenția că elevii de liceu din România învață după o curriculă veche de 20 de ani.

„Manualele sunt cele care au fost elaborate în conformitate cu programele școlare din anii 2003-2004”, spunea cadrul universitar.

În luna septembrie a acestui an, un părinte al unui elev de clasa a IX-a, Costin Mirescu, a reclamat public ca manualul de Informatică conține lecții despre folosirea telefonului fix.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button