Știrile 60m.RO

Nu doar Anastasiu trebuia să plece: Marian Neacșu și alți lideri cu probleme penale țin România blocată

Dragoș Anastasiu a demisionat din funcția de vicepremier după ce s-a aflat că fusese condamnat cu suspendare într-un dosar de mită. Gesticulația de onoare a fost lăudată ca dovadă de integritate. Dar integritatea nu trebuie să fie selectivă. Marian Neacșu, actual vicepremier PSD și condamnat cu suspendare pentru conflict de interese, ocupă în continuare o funcție-cheie în Guvern.

Dragoș Anastasiu, omul de afaceri transformat peste noapte în vicepremier al României, a fost nevoit să demisioneze după ce presa a readus în atenție o condamnare penală cu suspendare pentru dare de mită. Plecarea sa a fost rapidă, orchestrat-mediatică și ambalată într-un discurs despre „asumare” și „moralitate”.

Însă nimeni n-a fost păcălit. Anastasiu nu a plecat din convingere etică, ci pentru că devenise un risc de imagine pentru guvernul condus de Ilie Bolojan. Iar dacă moralitatea ar fi fost reală, nu de decor, demisia sa ar fi fost doar începutul unui proces mai amplu de curățare a aparatului de stat.

Dar nu. A fost un caz punctual, izolat, aruncat ca ofrandă opiniei publice. Pentru că în același Guvern stă bine-mersi Marian Neacșu, actual vicepremier PSD, condamnat definitiv în 2016 pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar. Spre deosebire de Anastasiu, Neacșu nu doar că nu a demisionat, dar a fost și promovat în repetate rânduri. Funcția lui nu e o greșeală — e o răsplată.

Această dublă măsură arată adevărata față a „reformei morale” din administrație. Anastasiu a fost sacrificat pentru că nu era din nucleul dur al politicii. Neacșu, pe de altă parte, are spate politic, influență și istorie de partid. În România, nu condamnarea penală e problema, ci cât de util ești sistemului când ești prins.

Acest gen de integritate selectivă nu face decât să întrețină ipocrizia instituțională. În loc să avem o regulă clară: „fără penali în funcții publice”, avem doar reglaje de imagine, în care unii sunt împinși afară, iar alții sunt protejați în tăcere. Iar cetățenii știu deja jocul: nu are legătură cu legea, ci cu loialitatea politică.

Așa cum observă și jurnalistul Dan Bucura, într-un comentariu ironic, dar tăios:

,,Pentru corectitudine până la capăt, după Anastasiu trebuie să plece și Marian Neacșu!

Vicepremierul PSD a fost condamnat cu suspendare în 2016, pentru conflict de interese. Desigur, asta la PSD e o virtute, dar pe logica tandemului Dan-Bolojan, penalii și șpăgarii nu ar trebui să mai iasă moț în față.

Înlăturarea lui Neacșu l-ar mai ajuta și pe nea Ilie „Sărăcie” cu demersurile lui de austeritate. S-ar mai subția rândurile sinecuriștilor din guvern…

Nea Mariane, hai bre, cu puțin curaj! Ia o coală albă și începe prin a scrie „Demisie”. Cu restul frazelor te poate ajuta doamna Dogioiu, că le are bine cu textele astea, de pe vremea când era de partea cealaltă a baricadei…” notează Bucura.

Opinia lui Dan Bucura exprimă exact ceea ce mulți români simt, dar puțini au curajul să spună public: dacă integritatea ar fi reală și nu selectivă, atunci Marian Neacșu nu ar mai avea ce căuta în Guvern. Nu putem pretinde curățenie morală în politică doar când e convenabil sau când imaginea trebuie salvată. Dacă Anastasiu a fost tras pe linie moartă pentru o condamnare, atunci și Neacșu trebuie să plece. Altfel, tot discursul despre moralitate rămâne doar o farsă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button