Noua moțiune Cîțu: 8 ani la guvernare alături de PSD

Distribuie acest articol!

Demisiile miniștrilor USRPLUS devin efective de miercuri, președintele Iohannis nu poate decât să le aprobe după ce au fost trimise la Cotroceni de Citu. Prin urmare, Citu intră în alegerile de la Congresul PNL cu un guvern minoritar, fără majoritate parlamentară. Ce viitor le poate înfățișa el liberalilor în aceste condițîi?

Jocurile pare că s-au aranjat astfel încât Citu să rămână premier până la congres, având astfel în mare atuul că deține în continuare numeroase pârghii de putere. O mâna sănătoasă de ajutor în acest sens îi oferă PSD-ul. Marcel Ciolacu a confirmat inplicit, marți seară, la România TV, că PSD intenționează să îl țînă premier pe Citu încă 45 de zile (la sfârșitul acestei perioade el fiind nevoit să vină în față Parlamentului pentru un vot de confirmare având în vedere că s-a schimbat componentă executivului).

„Guvernul Citu este căzut, dom’le. În 45 de zile… Deja 5 zile s-au dus de când a fost demis domnul Stelian. Ceasul a început să ticăie. Cinci zile au trecut, mai sunt 40 de zile. În momentul acesta Guvernul Citu este căzut, în 40 de zile ei trebuie să vină în Parlament”, a declarat Ciolacu.

Astfel, PSD nu mai vrea să scape „de urgență” de „cel mai prost premier din istoria României”. Același Ciolacu: „Am înțeles, îl dăm jos mâine pe Citu, ce urmează apoi?”.

Paranteză. Ciolacu și toată sefimea PSD neagă mușcând din microfoane că sunt pe blat cu tabăra Citu, susțînând că nu vor să se amestece în „circul ăstora”. Însă ce este mai important pentru români? Că Florin Citu să plece imediat, el fiind conform propagandei PSD „cel mai dezastruos premier din istorie, care a prăbușit economia și ne-a băgat în datorii pentru zece generațîi”, sau orgoliile suferinde ale membrilor PSD, care nu suportă să voteze moțiunea alături de „cei care ne-au dat picioare în gură și pumni în gură” (citat din Grindeanu)?

Prin menținerea lui Citu încă 40 de zile în fruntea guvernului, Ciolacu satisface de fapt cea mai fierbinte dorința a Palatului Cotroceni și a taberei Citu. Citu trebuie să între că premier în congresul PNL din 25 septembrie pentru a-și păstra șansele de a câștigă președinția partidului. Un Citu doborât din fruntea guvernului nu va mai fi votat nici măcar de Rareș Bogdan și Robert Sighiartau, cei mai înfocați susțînători de acum ai premierului.

Trecem mai departe. Citu rămâne premier și în 25 septembrie apare în față delegaților PNL cerând să fie ales președinte al partidului. Cum îi poate el asigura în actualele condițîi că PNL va rămâne la guvernare până în 2028, așa cum promite în moțiunea să? Cu USRPLUS nu mai există cale de împăcare, cât timp el este premier, astfel că singură alianța posibilă care să-i asigure o majoritate în Parlament este cea cu PSD.

Va fi dispusă majoritatea celor din PNL să accepte o astfel de situație? Primarii PNL probabil că abia așteaptă, ei nu sunt diferiți cu mult de cei din PSD, au cam aceleași apucături și aceeași spaima față de DNA. Însă a perfectă o astfel de alianța neagră va permite PNL-ul să rămână la guvernare până cel mult în 2024, după care alegerile vor aruncă partidul în ghenă istoriei alături de PNȚCD. Că să nu mai vorbim de faptul că al doilea mandat al lui Iohannis va rămâne în istorie pătat de acest compromis rușinos. Nu e nimic „wow” în acest scenariu, altă varianta nu există.

Oricât s-ar zbate Citu să nege blatul cu PSD, oricât strigă Ciolacu la televiziunile partidului că Florin Citu este un nenorocit, realitatea și faptele arată altceva. PSD ajută tabăra Citu să blocheze în fașă moțiunea în Parlament iar pesediștii cei mai vocali contra lui Citu, printre care se remarcă gură largă a Gabrielei Firea, au amuțit brusc. Tirurile din ambele partide sunt îndreptate acum către USRPLUS.

În loc de încheiere, iată o declarație a lui Ciolacu, cum se chinuie sărmanul să demonstreze că nu este pe blat cu tabăra Citu: „Eu nu boicotez nimic, dar nu participăm”.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: