Politică

Noua modă a cabinetului Ciucă: Militarizarea excesivă și la vedere a ministerelor

un editorial de Ion Teleanu

Cabinetul generalului Ciucă este deja istorie. Dar în spatelor acestor file de istorie rămâne o realitate mai puțin cunoascută: militarizarea excesivă dar la vedere a ministerelor. La ora actuală nu există minister care să nu aibă în funcțiile cheie un militar activ sau în rezervă din poliție, armată ori servicii secrete. Băieți cu ochii roată și cu grade au împânzit ministerele, începând cu funcția de secretar de stat, secretar general, secretar general adjunct până la șefi de corp de control, director de achiziții ori de resurse umane. Dar, în spatele acestei armate de militari activi sau în rezervă mai există o altă oștire de gradați, cea a consilierilor.

Aproape fiecare ministru este consiliat de unul sau mai mulți „tovarășu gradu” fie că încă este activ sau în rezervă. E bine sau rău că s-au militarizat ministerele? Timpul va demonstra acest lucru. Însă, cert este că militarizarea la vedere a instituțiilor publice a condus și la un fenomen de blocare a activității acestor instituții. Poate actualul secretar de stat ori secretar general este un bun ofițer, dar nu are habar de ce înseamnă administrația centrală. Dar odată ajuns într-o funcție de decizie într-un minister, au apărut imediat blocajele în instituție.

Ofițerul activ sau rezervistul este pus să ia decizii, dar cum nu prea știe mecanismul de funcționare administrativă a generat imediat un blocaj. Angajații din subordine așteaptă dispoziții și decizii de la „tovarășu gradu”, dar care nu vin din motive…de necunoaștere. În același timp, subalternii nu mai au chef de muncă știind că deasupra lor există un „tovarășu gradu” care oricând îi poate trimite către beciul domnesc. Astfel, la ora actuală, activitatea în toate ministerele și majoritatea agențiilor guvernamentale este blocată și din cauza unor „tovarășu gradu”. O parte dintre cele mai cunoscute vedete cu grade la vedere sunt astăzi la datorie într-o serie de instituții centrale cum ar fi:

-Ministerul Agriculturii-Adrian Savu-secretar general fost polițist, și Dumitru Jeacă, secretar general adjunct, fost ofițer operativ la SRI.

-Ministerul Transporturilor și Infrastructurii- Ion Damian, secretar general adjunct, ofițer DIPI.

-Ministerul Sănătății-Alexandru Mihai Borcan, secretar general, fost polițist.

-Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Corvin Nedelcu-secretar general, pensionar SPP.

-Ministerul Antrepenoriatului și Turismului- Corneliu Cârstea, secretar general adjunct, pensionar MAI.

-Ministerul Muncii-Dobrescu Florin Sergiu, secretar de stat- pensionar MAI.

-Ministerul Afacerilor Interne- Romeo Simionescu, secretar de stat, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Gorj.

-Ministerul Justiției, Tiberiu Firinel Ungureanu, consilierul personal al ministrului Cătălin Predoiu,fost comisar șef de poliție, fost director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

-Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse-Dan Constantin Dinescu, consilier secretar de stat, pensionar MAI.

-Garda Națională de Mediu-comisar general Adrian Păduraru, pensionar MAI.

-Corpul de control al primului ministru- șef Silviu Gabriel Barbu, fost procuror militar școlit și la Academia de Informații, și Marian Pîrvu-director general al Direcției Generale de Control, polițist DGA.

Sunt doar câteva dintre „vedetele” cu grade ale ministerelor și instituțiilor publice centrale care au fost cocoțate în funcții de decizie, Mai mult, unii dintre „tovarășu gradu”, cum ar fi Ion Damian sau Corvin Nedelcu, mai beneficiază chiar și de câteva sinecuri administrative bine remunerate că deh …cine împarte, parte-și face, adică cine poate, oase roade! Așadar, mai răsfirați măi tovarăși cu grade că pădurea ministerelor a devenit cam prea deasă și nu se mai vede nici măcar luminița de la capătul tunelului!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button