Noile măsuri de austeritate lovesc în cetățeanul de rând: Guvernul taie de jos, dar păstrează privilegiile de sus

Guvernul a anunțat o serie de măsuri de austeritate care, deși prezentate ca reforme necesare, afectează direct mamele, pensionarii, salariații cu venituri modeste și micii antreprenori. În timp ce marile companii și clientela politică par intangibile, cetățeanul obișnuit este din nou cel care plătește nota pentru eșecurile guvernării. Jurnalistul Dan Bucura critică dur aceste decizii, acuzând ipocrizia politicienilor care încearcă să repare chiar sistemul pe care l-au creat.
Guvernul a lansat un nou pachet de măsuri fiscale cu scopul declarat de a reduce deficitul bugetar și de a eficientiza cheltuielile publice. Printre măsurile anunțate se numără introducerea contribuției de sănătate (CASS) pe pensiile militare, pe indemnizațiile pentru creșterea copilului, majorarea TVA pentru anumite produse și servicii, dar și restructurarea unor instituții publice.
Aceste decizii au generat un val de nemulțumiri în rândul populației, în special din partea mamelor, pensionarilor și angajaților din sectorul privat care se simt vizați direct de aceste tăieri. În același timp, guvernul este acuzat că evită să atingă sectoarele în care se regăsesc clientele politice, consilii de administrație supradimensionate sau posturi inventate pentru „fidelii” partidelor aflate la putere.
Deși oficialii susțin că măsurile sunt inevitabile pentru a stabiliza economia, sindicatele și societatea civilă avertizează că acestea vor accentua inegalitățile sociale și vor pune presiune pe categoriile deja vulnerabile. În special impozitarea indemnizației de creștere a copilului și a burselor elevilor a fost catalogată drept „o palmă dată viitorului României”.
Reformele anunțate sunt văzute de o parte a opiniei publice ca o formă de cosmetizare a unei crize provocate chiar de partidele aflate acum la guvernare. De altfel, multe dintre formațiunile care susțin actualul guvern au făcut parte din toate guvernele din ultimii 10-15 ani, iar promisiunile repetate de reformă profundă nu s-au materializat niciodată.
Într-o opinie exprimată public, jurnalistul Dan Bucura a criticat aspru ipocrizia celor care astăzi pretind că vin să „repare” ceea ce tot ei au distrus:
„Oricine ar fi venit la putere, era musai să ia astfel de măsuri, bă, mor pă tăntălăii care propagă clișeul ăsta ieftin ca să-și scuze idolii. Nu-i așa. Ăștia care au dus țara în gard sunt fix aceiași care conduc România și azi. Și acum vin să repare ce au stricat? Aberație!”
Bucura a criticat dur și pe cei care se prezintă drept reformatori deși au fost parte din sistem ani la rând:
„Ilie Bolojan vine și spune că vrea reformă. Dar unde ai fost, Ilie, în toți anii când partenerii tăi politici distrugeau țara? Ai tăcut, ai fost cu ei la braț. N-ai spus nimic, n-ai demisionat. Iar azi vii să ne vorbești despre bună credință?”
Jurnalistul susține că măsurile nu sunt impuse de o voință internă de reformă, ci „vin în plic” din afară, fiind dictate de interese externe și aplicate cu obediență, fără negociere:
„Măsurile astea nu sunt românești. Trebuie să le traducă din franceză ca să le poată implementa. Dacă vreun guvern ar fi îndrăznit să atingă interesele Carrefour sau BRD, imediat venea telefonul de la Paris. La noi se taie de la copil, nu de la corporație. Asta e realitatea.”
Astfel, din ce în ce mai multe voci susțin că actuala austeritate nu doar că este nedreaptă, dar nici nu atinge cu adevărat sursa dezechilibrelor din sistem, ci doar perpetuează vechiile privilegii, pe seama românului de rând.