InternaționalȘtirile 60m.RO

Tensiuni comerciale: Transportatorii maghiari cer intervenția autorităților

Un scandal de proporţii a izbucnit în Ungaria între transportatorii maghiari şi cei români din cauza epidemiei de coronavirus – relatează publicaţia ungară Világgazdaság, citată de Rador.

O treime din mărfurile ungare de export sunt transportate cu mult sub preţul pieței de transportatorii români – a declarat publicaţiei ungare Federația Națională a Transportatorilor Privați din Ungaria.

Potrivit federaţiei, din această cauză transportatorii ungari au înregistrat deja pierderi de venituri în valoare de 50 miliarde de forinţi. Federaţia cere intervenţia autorităţilor ungare.

Transportatorii ungari au înregistrat o scădere a veniturilor de 50 de miliarde de HUF în urma pierderii de teren pe piață față de firmele din România, arată Federația Națională a Transportatorilor Privați din Ungaria, la inițiativa căreia au avut loc în aceste zile o serie de consultări pentru protecția pieței, cu implicarea instituțiilor de specialitate.

Potrivit Federației ungare există prețuri concurențiale periculoase în transportul de marfă, o treime din transportul pentru export din Ungaria fiind adjudecat sub preț de transportatorii români.

Federația ungară afirmă că prin prețurile de transport care indică o activitate ilegală, ireală, sub nivelul cheltuielilor, camionagii români care deseori își asumă o serie de nereguli, exclud firmele ungare de pe piața din Ungaria, iar competiția privind oferta de prețuri s-a accentuat și mai mult în perioada crizei COVID-19.

Potrivit calculelor Federației ungare prețul pe km al cheltuielilor proprii este de 0,82 – 0,86 de EUR, iar în cazul unui transport cu o remorcă prelată, prețul mediu de transport pentru export este de 0,87 – 0,92 EUR, în condițiile în care potrivit informațiilor de pe piață, prețul de transport de export de pe piața ungară practicată de companiile românești poate fi și de 0,75 sau chiar 0,5 EUR pe km. 

Federația ungară solicită intervenția autorităților și solicită intensificarea controalelor în primul rând pe respectarea timpilor de odihnă, pe interzicerea petrecerii timpului săptămânal de odihnă de 45 de ore în mijlocul de transport, pe utilizarea unui combustibil potrivit standardelor obligatorii, pe eludarea sistemului de plăți de taxe rutiere, respectiv pe plata sancțiunilor contravenționale. Pentru gestionarea subiectului se va înființa un grup de lucru.

Totuși, reprezentanții transportatorilor români nu consideră fundamentate toate criticile formulate de colegii lor maghiari, arătând că situația este mai nuanțată. Potrivit lui Böjte Gábor, proprietar de firmă de transport din Sfântu Gheorghe, cea mai mare problemă rezultă din faptul că transportatorii negociează foarte rar cu beneficiarul direct.

„Fabricile postează marfa pe bursa online, transportul acestora fiind încredințat unor firme de logistică – transport (spedition), care rețin o parte importantă din prețul mai bun oferit de client, iar din această cauză firmele de transport primesc sume mai mici” – a explicat transportatorul român situația. De asemenea, transportatorii români arată că și firmele din Ungaria vânează transportul ieftin.

Sursa: www.g4media.ro

  • Bolojan vorbește de reforme, dar la Aeronautică directorul refuză să aplice legea și să emită avize
    Premierul Ilie Bolojan vorbește aproape zilnic despre reformă, legalitate și eficiență administrativă. Însă în instituțiile din subordinea sa realitatea este cu totul alta. La Autoritatea Aeronautică Civilă din România, directorul instituției refuză să aplice legea și blochează în mod abuziv emiterea de avize esențiale pentru proiectele civile. Mai mult, instituția a blocat platforma online prin …
  • Danemarca preia președinția Uniunii Europene: „Prioritatea este securitatea continentului european”
    Începând cu 1 iulie, Danemarca preia președinția rotativă a Uniunii Europene, având ca prioritate principală securitatea continentului. Guvernul condus de Mette Frederiksen își propune să impulsioneze dezvoltarea capacităților de apărare ale UE, în contextul noilor angajamente NATO. Pe agenda președinției daneze se află și măsuri dure împotriva imigrației ilegale și susținerea unei autonomii strategice europene …
  • Cum sunt țepuiți românii prin facturile la energie
    Lună de lună, consumatorii de energie din România plătesc prin facturile lor o taxă pentru cogenerare. Această taxă este ajutorul de stat pe care România îl acordă din 2011 producătorilor de energie electrică şi termică, cei care de fapt sunt esenţa sistemelor centralizate de încălzire, pentru ca ei să reziste în piaţă. Iniţial, schema ar …
  • Unul din trei pensionari trăiesc în sărăcie sau la limita sărăciei
    România anului 2025 e o țară care își uită bătrânii. Într-un stat care se laudă cu creștere economică, cu reforme și digitalizare, realitatea de zi cu zi a pensionarilor este una crudă: unul din trei trăiește în sărăcie sau la limita subzistenței. Mai exact, peste 1,3 milioane de vârstnici nu își permit o viață decentă …
  • Știați că parlamentarii au venituri de cabinet de aproape 50.000 lei, dar politicienii taie bursele?
    În timp ce România se confruntă cu o criză socială gravă, cu elevi care abandonează școala din lipsă de bani și cu profesori care își plătesc singuri materialele didactice, parlamentarii înoată în privilegii. Fiecare deputat sau senator are alocat lunar un buget de aproape 50.000 lei pentru „cheltuieli de cabinet”. Adică bani publici pentru consilieri, …
Back to top button