Nistorescu: Măscăriciul Gușă se umflă și se sparge
Un articol despre candidatura lui Cozmin Gușă, indiferent la ce, în presa internațională sună suspect din prima. E ca și cum în Piața Victoriei un mistreț cu rîtul mare și colți gălbui și amenințători s-ar bălega și ar juca tontoroiul pe copitele dinapoi fără să reacționeze nimeni.
Ceva tre să nu fie în ordine! Așa și cu Gușă, anonim prin Europa, dubios prin România, mai ales după candidatura „uitați-vă la mine, candidez la Primăria Capitalei, adio, am dispărut”, după lansarea pe vorbe la prezidențiale, după scandalul cu Vizer și scrisoarea la CIO. Tot el a fost trambulina știrii cu preotul Ciprian Mega, primit cu onoruri la Moscova de Vladimir Putin.
Pentru cine nu știe, trebuie spus că Gușă delirează cu o viteză nebună. Nu gîndește pe cum produce știri. Iar inserarea în presa străină a promisiunii sale că va candida la Președinția României trebuie să ascundă ceva și să aibă și ea un ce chichirez-gîlceavă.
Primul lucru care mi-a atras atenția la articolul „Alegerea între continuitate și schimbare”, apărut pe site-ul The Diplomatic Affairs și reluat imediat pe unul controlat de Gușă nu avea precizat un autor. Cum să rateze Gușă și familia ocazia să se fudulească? Uite ce scriu ziarele străine, marele jurnalist englez sau francez sau american, comentator prestigios, bla-bla. Nici Ziua News, care s-a grăbit să preia articolul de pe site-ul familiei, nu precizează autorul. Asta m-a făcut să insist și să merg la origini. Textul din „The Diplomatic Affair! este semnat de Ioana Constantin. Nu cred că Ioana Constantin este un pseudonim, deși ar putea fi. Mai degrabă este vorba de o politiciană din PMP, simpatie și om de încredere a lui Traian Băsescu, demisionară din partidul moșit la Cotroceni și condus acum de Eugen Tomac. Doamna în cauză moderează cu aer de procuror o emisiune la B1TV. Mărturisesc că nu-i cunosc opera jurnalistică, iar cea video nu m-a captivat. Am vrut să aflu ce-a scris și ce a mai produs.
Google și Agerpres m-au ajutat de îndată:
„Adunarea Generală de alegere a noii conduceri, care a avut loc pe 26 iunie 2016, a ales-o, cu o mare majoritate, pe Ioana Constantin preşedinte al partidului M10″, afirmă Monica Macovei, într-o declaraţie transmisă, marţi, AGERPRES.
Într-un scurt CV cuprins în declaraţia de presă a Monicăi Macovei se arată că „noua preşedintă M10 are două licenţe obţinute în 2012, una de la SNSPA, Facultatea de Management, şi a doua de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, şi două masterate obţinute în 2014 la SNSPA, în comunicare brand, management şi comunicare corporativă şi în comunicare şi relaţii publice”.
Cu același prilej, pentru a ne lămuri definitiv, Monica Macovei este citată cu „ speranţa ca noua conducere, formată din oameni tineri, în marea lor majoritate, corecţi, profesionişti şi integri, să facă o politică transparentă care să înlocuiască politica blaturilor în care trăim de 26 de ani”.
Așa au și făcut!
Dacă nu mă înșel, Ioana Constantin a fost și secretar de stat pe undeva. Dar ca și operă, prestația a fost nesemnificativă.
Nu asta m-a impresionat, cît faptul că opera ei vizînd lansarea și umflarea externă a lui Gușă și minimalizarea lui Mircea Geoană apare la o distanță de zile de ieșirea publică violent anti-Geoană a Marinarului și a lui Marcel Ciolacu. Între un tremurici și două crize bahice, mergînd sau venind de la spital, Traian Băsescu avea să spună treaz (iar Google):
– „Cum se face că SUA i-au cedat lui Geoană locul de drept al SUA? Și eu pot fi de acord cu orice și cu parteneriatul cu SUA, dar nu cu oameni pe care îi plătesc SUA. Aș pune 50 de semne de întrebare asupra loialității lui față de statul român. Poziția mea este că Geoană nu are ce căuta în funcția de președinte al României, nici măcar în campanie. Ce putere l-a numit la NATO și atunci ne lămurim!”
Nu același lucru poate fi spus despre răbufnirea lui Marcel Ciolacu, produsă și ea în rafală:
„Ceva ce nu mi-a plăcut deloc a fost ‘dom’le, ştiţi, eu sunt pe persoană fizică la NATO’. Cum adică? La acest nivel dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis? Dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român când cineva reprezintă? Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţii. Eu nu am auzit până acum o asemenea abordare„. (Ciolacu)
După mintea lui Ciolacu, referințele de la Servicii (cu care el este obișnuit!) sau de la președinte sunt forme de sprijin și de promovare!
Să-i fi deranjat peste măsură afirmația făcută de Mircea Geoană, cu săptămîni înainte? Reacția pare destul de tîrzie. Mai degrabă, bănuiesc o comandă. Cineva a văzut sondajele cu poziția fruntașă a lui Geoană și s-a gîndit că ar fi cazul să-l mai terfelească puțin. Este vorba de cunoscuta afirmație:
–„Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică, pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciază, că nu-ţi dă jobul de pomană. Şi, apropo, eu sunt primul din Est care ocupă un job de conducere la vârful NATO”. (Mircea Geoană)
De ce a fost amestecat Cozmin Gușă în această lucrătură? L-a ajutat Hellvig în războiul său cu golănelile lui Florian Coldea? Merge tupeul lui Gușă atât de departe? Doar nu s-o apuca presa străină să lanseze un Sulică de la Turda!?