Internațional

Nikolai Patrușev compară sabotajul de la gazoductele Nord Stream cu atacurile susținute de CIA în anii 1980

Unul dintre principalii aliați ai președintelui Vladimir Putin a declarat miercuri că sabotajul conductelor de gaze offshore Nord Stream seamănă cu atacurile susținute de Agenția Centrală de Informații a SUA asupra infrastructurii petroliere din Nicaragua în 1983, relatează Reuters.

Gazoductele offshore Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care se întind din Rusia până în Germania pe fundul Mării Baltice, au fost sparte luna trecută în ceea ce Moscova a declarat că a fost un act de „terorism internațional”.

Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Statele Unite și aliații săi de aruncarea în aer a conductelor submarine Nord Stream, acuzații respinse de Washington. Uniunea Europeană a declarat că scurgerile majore la infrastructură au fost cauzate de sabotaj.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a numit în mod explicit CIA.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că o situație similară a avut loc în 1983”, a declarat Patrușev, un aliat apropiat al lui Putin, citat de agenția de presă Interfax.

„La acea vreme, sabotori recrutați de CIA au organizat atacuri împotriva Nicaraguei, care au dus, printre altele, la aruncarea în aer a unei conducte de petrol într-unul dintre porturi”, a spus Patrușev.

Patrușev a declarat săptămâna trecută că Occidentul are un istoric de atacuri asupra conductelor.

Rusia a afirmat în repetate rânduri că Washingtonul a avut de câștigat de pe urma incidentelor de la Nord Stream, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Statele Unite ar putea crește prețurile și vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) după scurgerile de gaze în conductele Nord Stream.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button