Politică

Nicușor. taxiul și ligheanul: orașul stâlpilor galbeni

de Bogdan Ion Jelea

Pe metoda drumului invers de la matematică (sic!), încep cu sfârșitul: Bucureștiul a devenit orașul stâlpilor galbeni, simbolul cretinismului absolut al administrației. Insul netuns, promovat, încurajat sau chiar ridicat în slăvi de oameni precum domnii Iohannis, Orban sau Cîțu, separat de osanalele primite din tabăra băsistă a PMP sau de la „oamenii noi” din USR, a devenit un veritabil blestem edilitar pentru Capitală.

Nu știu dacă cineva se aștepta ca o inadecvată formă de viață să poată face atât de mult rău. Apa caldă și caldura le simțim cu toții, traficul e mai odios ca niciodată, proiecte de infrastructură nu există, podul Grant e blocat din octombrie, adică exact de când a reînceput aglomerația maximă în București, Primăria pierde procese pe bandă rulantă cu marile companii din imobiliare, sătule de hărțuirea și abuzurile responsabile de jumătate din deficitul bugetar, conform specialiștilor care au calculat reducerea cu 7% a contribuției Capitalei la PIB, iar locurile de parcare existente dintotdeauna au fost marcate cu albastru, pentru a se taxa staționarea.

Cam ăsta e tabloul sumbru, rezultat al votului negativ din 2020, similar cu cel din 2019. Așa cum astăzi, sub 10% dintre români mai au încredere în cel mai votat excursionist al țării, cam la fel se simt și cel puțin jumătate dintre naivii care au pus ștampila mascota alianței PNL-USR-PMP.

Dar de departe cel mai revoltător lucru, prin absurdul său, este explozia de stâlpișori galbeni din oraș. Poate doar sensurile unice să concureze prostia cu stâlpișorii ori limitatoarele de viteza din beton, ridicate între miliardele de gropi ale sectorului 1. Nu știu dacă Nicușor Dan încearcă să ne dea mesaje cromatice subliminale din partea PNL, după ce un alt celebru și distins liberal, fost ministru de Interne, a vopsit mașinile Miliției în culorile partidului (galben și albastru). Sau dacă doar vreun urmaș al Brătienilor are firmă care vinde stâlpișori galbeni. Cert e că peste tot au apărut obstacolele astea ridicole și care încurcă atât pietonii, cât și mașinile. Ba pe mijlocul bulevardelor, ba la coltul străduțelor mici, ba lângă șina de tramvai, ba în stația de autobuz. E un adevărat festival (al democrației?) al stâlpișorilor galbeni, dovada supremă a patologiei psihiatrice.

În acest context, mi-am amintit de o emisiune la care am fost, acum câțiva ani, în studioul antenei 3. Era în 2020, prin vară. La telefon, în direct, primarul celui mai digitalizat și plin de IT-iști municipiu, fostul premier și actual lider PNL cu cea mai mare cotă de încredere, Emil Boc.

Marele edil – la sfat, desigur – ne-a împărtășit un soi de povestioară anecdotică, precum colegii de școală care ne relatau aventuri din filme ca și cum le-ar fi trăit ei înșiși: se făcea că venise cu avionul la Otopeni, de unde luase un taxi, probabil către sediul FSN din Modrogan 1 (da, da, partidul Brătienilor e urmașul direct al FSN și are sediul în clădirea unde Ion Iliescu l-a invitat pe Miron Cosma la discuții, în iunie 1990).

Cum ditamai primvicele partidului de guvernare mergea cu taxiul de la aeroport rămâne un mister, dar să nu lăsăm rațiunea să strice o snoavă reușită. Taximetristul i se plângea – conform narațiunii – că soția l-ar fi pus să cumpere un lighean, unde să încălzească apă pentru spălat, dat fiind că la conducerea Capitalei era „ciuma roșie”, și deci, oamenii sufereau de lipsa agentului termic din lichidul H2O.

Acum, nu știu dacă edilul Clujului o fi fost invidios pe șofer, gândind că soția sa i-ar fi putut cere cel mult un ibric pentru îmbăiere.

Totuși, în calitate de martor al elucubrației, mă frământă, 3 ani mai târziu, unele întrebări: oare la numeroasele vizite în „noul București”, când vine de la Otopeni, primvicele „liberal” primește complimente de la șoferii de taxi, pentru maniera în care alesul PNL gestionează trebile urbei? Și dacă, prin aburd, ar da chiar de taximetristul din 2020, s-ar oferi acesta, în semn de prețuire și recunoștință pentru primarul Clujului, să îi doneze acestuia ligheanul pe post de piscină, dat fiind că soția sa nu îi mai găsește utilitatea, de când Nicușor Dan a preluat frâiele termoficării?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button