Nicușor și Bolojan falimentează HORECA! Numărul concedierilor va crește cu cel puțin 20%

Creșterea TVA propusă în noul program de guvernare elaborat de echipa premierului Ilie Bolojan ar putea avea efecte devastatoare pentru sectorul HoReCa, avertizează Dragoș Panait, consultant cu experiență în domeniul HoReCa. Potrivit estimărilor sale, impactul măsurilor fiscale va fi resimțit rapid și sever în industrie.
„Segmentul HoReCa este unul dintre cele principale vizate de măsuri guvernamentale; de data aceasta, creșterea TVA-ului estimăm că va duce la o diminuare directă a vânzărilor – o scădere de aproximativ 15%”, a declarat Panait.
Consecințele nu se vor opri aici. Consultantul estimează că aproximativ 4.000 de unități HoReCa riscă să își închidă activitatea, în timp ce forța de muncă din sector va fi grav afectată. „Numărul disponibilizărilor va crește cu cel puțin 20%. Acest lucru se va resimți atât la nivel macro, cât și punctual, în satisfacția clientului, în locațiile unde personalul a fost redus sub necesarul optim din cauza costurilor”.
Într-un asemenea climat economic, investițiile vor fi puse „pe pauză”, susține Panait. „Bineînțeles că investițiile vor suferi o perioadă de stopare, așteptare, adaptare ulterioară”. Tot el atrage atenția că „toate aceste măsuri vor avea un impact major tocmai asupra taxelor achitate mai departe către stat”.
Chiar dacă o parte din creșterea TVA va fi absorbită de operatori, inevitabil clienții vor suporta o parte din costuri, ceea ce va duce la scăderea consumului: „Unitățile HoReCa nu vor putea absorbi 100% creșterea TVA-ului. O parte din aceasta se va reflecta în prețurile de vânzare către clienți – ceea ce va duce la o diminuare a consumului, cu efecte în lanț până la producători”.
„Ne așteptăm la un tablou în care consumatorii vor alege mai rar să iasă la restaurant”
Conform sursei citate, scăderea vânzărilor și marjele tot mai mici vor afecta grav capacitatea operatorilor de a reinvesti sau moderniza: „Scăderea vânzărilor și marjele tot mai mici pe care le vor putea practica operatorii HoReCa vor reduce profitabilitatea, iar în consecință vor afecta modernizările, îmbunătățirile și reinvestițiile”.
Comportamentul consumatorilor va suferi, de asemenea, schimbări: „Ne așteptăm la un tablou în care consumatorii vor alege mai rar să iasă la restaurant.” În plus, Panait atrage atenția asupra unui posibil efect pervers al politicilor fiscale: „Estimăm că piața gri va fi stimulată prin aceste majorări de costuri, ceea ce va duce, paradoxal, la reducerea beneficiilor pentru bugetul de stat”.
În context turistic, România riscă să piardă competitivitatea în fața vecinilor: „Din perspectiva turismului, ne vom afla – din nou – în dezavantaj față de Bulgaria sau Grecia”.