Uniunea Europeană construieşte un sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi

Uniunea Europeană elaborează noi reguli pentru a împiedica companiile subvenţionate din China sau Statele Unite să preia campioanele sale industriale sau să câştige contracte publice, relatează CNN.
Într-o propunere prezentată public, Comisia Europeană susţine că are nevoie de noi competenţe pentru a preveni concurenţa neloială pe piaţa unică şi pentru a păstra „autonomia strategică” a blocului. „Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvenţiile externe nu denaturează piaţa, la fel ca şi în cazul subvenţiilor naţionale”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă şi politica digitală.
Executivul UE vrea să examineze companiile care ar putea utiliza subvenţii de la guverne străine pentru a concura cu companiile din bloc, precum şi achiziţiile firmelor europene de către rivalii străini.
Dacă se constată că un cumpărător străin beneficiază pe nedrept de subvenţii, acesta ar putea fi forţat să restituie banii sau să vândă active pentru a satisface autorităţile europene. În unele cazuri, Uniunea Europeană ar putea bloca achiziţia.
De asemenea, Comisia intenţionează să împiedice acordarea contractelor publice către companii străine care iau subvenţii guvernamentale şi apoi licitează sub nivelul pieţei.
„UE este printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiţii din partea partenerilor noştri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este ameninţată prin practici comerciale externe, inclusiv subvenţii care denaturează condiţiile de concurenţă echitabile pentru companiile din UE, „a declarat comisarul Phil Hogan.
Noile reguli s-ar aplica tuturor firmelor străine, inclusiv companiilor din SUA, dar oanaliştii spun că obiectivul principal este China.
Companiile chineze de stat fac obiectul unor analize în Europa, în urma eforturilor depuse de Beijing pentru a-şi extinde influenţa pe continent prin proiecte de infrastructură, cum ar fi iniţiativa Belt and Road.
Pandemia a generat noi îngrijorări în ceea ce priveşte protejarea sectoarelor de asistenţă medicală, a furnizării de servicii medicale şi farmaceutice europene faţă de preluările din străinătate. Reducerea preţurilor acţiunilor a făcut vulnerabile şi companiile din alte sectoare.
Propunerea Comisiei va intra într-o perioadă de consultare publică până pe 23 septembrie, cu scopul de a introduce o nouă legislaţie în 2021.
Sursa: www.mediafax.ro
- Jaful pus în aplicare de proeuropeni, pe placul Comisiei EuropeneJaful pus în aplicare de proeuropeni a fost aprobat de Comisia Europeană. „Există semnale că în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum”, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă organizată la Guvern. ‘Acest pachet …
- Cine este Ion Sterian, șeful Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi. Ce avere areIon Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei. În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 …
- Guvernul taie viitorul României. 3 miliarde de euro risipiți, programele verzi blocate fără nicio explicație legalăProgramul Casa Verde Fotovoltaice, în valoare de peste 3 miliarde de euro, a fost sistat fără temei legal de noua conducere a Ministerului Mediului. Decizia, luată printr-un simplu comunicat de presă, lovește direct în sute de mii de români care visau la independență energetică și acces la tehnologii moderne. Banii nu pot fi folosiți pentru …
- Marius Lulea (AUR): În 5 ani au triplat impozitul pe dividende și au crescut de 4 ori TVA-ul în construcții!Guvernul continuă politica de jaf fiscal împotriva românilor care muncesc și construiesc. În doar 5 ani, impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8%, apoi la 10%, iar acum se pregătește o nouă lovitură: 16%. În paralel, TVA-ul pentru locuințele accesibile urcă de la 5% direct la 21%. Practic, statul penalizează exact acele …
- Anca Alexandrescu dezvăluie ce se ascunde, de fapt, în culisele întâlnirii dintre Ioana Ene Dogioiu și Dacian Cioloș. „Face parte din această rețea sorosistă în România”Ioana Dogioiu a fost numită de Ilie Bolojan purtător de cuvânt al Guvernului. Jurnalista poreclită „Coloneleasa” a fost surprinsă alături de Dacian Cioloș cu câteva ore înainte de a fi anunțată în această poziție. Cei doi s-au întâlnit într-o cafenea din apropierea Palatului Victoria și au fost surprinși. În ce cheie să privim această numire …