Politică

Nicușor Dan caută nod în papură pentru tramvaiele de la Astra Arad

Într-o perioadă în care toate țările, mai ales cele europene, se dau peste cap să-și protejeze și încurajeze industria internă, România pare desprinsă din alt film. Saga tramvaielor livrate la București de către Astra Arad continuă. Dacă la mijlocul lunii septembrie, un post de televiziune a publicat un anunț prin care aducea critici tramvaiului fabricat de Astra Arad, mai exact susținea că e prea lung, acum se caută alt nod în papură.

De ce a comandat Firea tramvaie prea lungi pentru București

Mai exact, se spune că tramvaiele livrate la București de către Astra Arad au venit cu motoare mai mici. În consecință, reprezentanții firmei arădene fac anumite precizări pentru Glasul Aradului în dorința de a lămuri lucrurile.

,,Referitor la motoarele care echipează tramvaiele de București, Astra a depus o ofertă cu 5 ani în urmă, în care este specificată puterea de 120 kW/motor. În perioada care s-a scurs de la depunerea ofertei, au apărut motoare mai performante, mai fiabile și mai economice din punct de vedere al consumului de energie, așa că am decis înlocuirea motorului ofertat cu un motor fabricat de Siemens -Germania, care dezvoltă o putere cuprinsă între 100-150 kW, superior celui ofertat inițial, fapt confirmat și de singurul Organism de Omologare și Certificare din România. Menționăm că în documentele de licitație nu a fost cerută o putere a motorului, aceasta fiind de competența fabricantului”, declară special pentru Glasul Aradului, Gheorghe Sârbu, director Astra Vagoane Călători.

Ieri, primarul general Nicușor Dan afirma că „Primăria Capitalei, prin comisia tehnică de recepție, face verificări privind conformitatea motoarelor care echipează cele 8 tramvaie noi livrate deja de la Astra Arad, dar nu va accepta tramvaie care sunt sub parametrii tehnici stabiliți prin caietul de sarcini“.

Într-o conferință de presă prin care a anunțat o licitație de 500 de milioane de euro pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai din București, Nicușor Dan a răspuns întrebărilor jurnaliștilor privind situația motoarelor Siemens de 100 de kW care trebuie să funcționeze cu o putere specifică propulsoarelor de 120 kW dar cu aceeași „durată de viață”, problemă despre care Economedia a scris marți, în exclusivitate.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button